Egyedül a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) licitált az I. kerületben, a Tabánban lévő  Rác fürdőre és a mellé épült 67 szobás szállodára, így a mintegy ötmilliárd forintos kikiáltási áron a fővárosi cég meg is vásárolta azt. A fürdő és a szálloda – amely a felújítás, illetve felépítés után nem nyílt meg – a Rác Nosztalgia Kft. felszámolási eljárása során került kalapács alá. 

Bár az épületekre többek között az államnak és az I. kerületi önkormányzatnak is elővételi joga volt, senki sem élt vele. Ennek oka lehet az is, hogy a fürdő üzemeltetéséhez vízhasználati jogot kell szerezni, amellyel egyébként maga a BGYH rendelkezik. Ugyancsak ez a cég a tulajdonosa a teleknek is, amelyen az épületegyüttes áll.  

Talán a mostani tulajdonosváltással rendeződik a Rác fürdő hányattatott sorsa, amely lassan már két évtizede tart. Felújítása 2002-ben már halaszthatatlan volt, ezért bezárták, és úgy tervezték, hogy 2004-ben már újra igénybe veheti a nagyközönség. Ez azonban nem így történt, a felújítást számos tulajdonosi és jogi bonyodalom terhelte, amelyekről korábban már részletesen beszámoltunk itt.  A fürdő történetéről pedig itt írtunk részletesen.

A Rác fürdőt a 2000-es évek első felében felújították, de nem nyitották meg. Így nézett ki belülről 2014-ben (Forrás: Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia: Ybl összes, 2014, Fotó: Timár Sára)

A megnyitóra azonban még várni kell, hiszen az évek óta üresen, elhagyatottan álló épület műszaki állapota megromlott, ismét felújításra szorul. Az azonban bizonyos, hogy ha a budapestiek és az ide látogató turisták újra használhatják majd a Rác fürdőt, akkor egy újabb fővárosi épületben csodálhatjuk meg Ybl Miklós építész zsenialitását.

Ugyanis az eredetileg a török korból származó Rác fürdő átépítésére és bővítésére az 1860-as években akkori tulajdonos, Heinrich Johan Nepomuk Ybl Miklóst kérte fel. Ybl a meglévő részek átalakítása mellett első ütemben két újabb kupolacsarnokot építettek a fürdőhöz.

A Rác fürdőt Ybl Miklós az 1860-as években két ütemben alakította át és bővítette. Az alaprajz az első ütem során készült (Forrás: Ybl Miklós Virtuális Archívum/Budapest Főváros Levéltára HU BFL XV.17.f.331.b - 111/1)

Ekkor készültek el a meleg vizes medence mellé a gőz- és kádfürdők, valamint a kiszolgáló egységek. Ugyancsak ekkor épült a kisebb kupolacsarnokos női fürdő is zuhanyozókkal. A langyos medence nyolcszög alaprajzú, felülvilágítós kupolacsarnoka 1896-ban készül tel.  

A bővítés második ütemében létesített langyos fürdő alaprajza és keresztmetszete (Forrás: Forrás: Ybl Miklós Virtuális Archívum/Budapest Főváros Levéltára HU BFL XV.17.f.331.b - 111/2)

A Rác fürdő Klösz György felvételén 1900 körül (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Rác fürdő belülről az 1950-1960-as években (Forrás: Ybl Miklós Virtuális Archívum/Budapest Főváros Levéltára  HU BFL XV.17.e.306.324.007.)

A 2000-es években első évtizedében elvégzett teljeskörű felújítás során az Ybl-féle tervek szerint dolgoztak, lehetőségek szerint a korabeli dokumentumok alapján állították helyre a fürdőt. Ez már jól látszik a homlokzaton is, amely eredeti tört-fehér színét kapta vissza a korábbi sárga tónusok helyett. A belső terek felújítása is a korábbi tervek alapján készült.

A Rác fürdő belülről 2014-ben (Forrás: Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia: Ybl összes, 2014 Fotó: Timár Sára)

Nyitókép: A Rác fürdő homlokzata 2014-ben (Forrás: Halász Csilla–Őrfi József–Viczián Zsófia: Ybl összes, 2014 Fotó: Timár Sára)