Több mint egyéves restaurálás után visszahelyezték a budapest-fasori evangélikus templom bejárata fölé az üvegmozaikot, amely Krisztust és a gyermekeket ábrázolja – olvasható az evangelikus.hu oldalon. 

Mint írják, az üvegmozaik mögötti falsík beázása miatt a műalkotás az elmúlt évtizedekben elkezdett deformálódni és leválni a falazattól. A mostani restauráláshoz a teljes képet – az egyes alakok lehetőség szerinti együtt-tartásával – huszonegy darabban választották le. Az egyes darabok restaurálását az „összevarrás”, a hiányzó mozaikszemek pótlása követte. A helyreállításához az eredeti állapotot mutató fénykép nyújtott segítséget. 

A fasori evangélikus templom bejárata feletti felújított üvegmozaik (Fotó: pestbuda.hu)

A Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán álló evangélikus templom 1905-ben Petz Samu tervei alapján épült. Egyik érdekessége, hogy ez az egyetlen budapesti protestáns templom, amelynek külsején figurális díszítés is van. Utcafronti homlokzatán, a főbejárat fölött látható a Róth Miksa műhelyében készült üvegmozaik. Az alkotás Jézust ábrázolja, aki a gyermekeket öleli át hívó, áldó kézzel. A mozaik felett látható a szintén Róth Miksa által készített öt méter átmérőjű rózsaablak.

Nemrégiben valósult meg a fasori evangélikus templom orgonájának teljes körű rekonstrukciója, továbbá megújult a templom homlokzata is, beleértve a jelentős művészeti értéket képviselő rózsaablakot is. A bejárat feletti üvegmozaik restaurálása csak idén tavasszal fejeződött be.

A templom homlokzatának, és az itt található rózsaablaknak a felújítása a tavaly fejeződött be (Fotó: pestbuda.hu)

A fasori evangélikus templom a Bajza utca felől, előtte a Reformáció park (Fotó: pestbuda.hu)

Forrás: evangelikus.hu

Nyitókép: Restaurálták Róth Miksa üvegmozaikját a fasori evangélikus templom bejárata felett (Fotó: pestbuda.hu)