Kezdődhet a Semmelweis Egyetem józsefvárosi tudásparkjának tervezése

A cikk angol nyelvű változata: Planning for the Semmelweis University Knowledge Park in Józsefváros can begin

Írta: Pestbuda.hu

2022. január 7. 15:00

Hamarosan elkezdődhet a Semmelweis Egyetem Sience Park elnevezésű tudásközpontjának tervezése a Józsefvárosban, pályázat útján ugyanis megtalálták a nyertes tervezőirodát. Az Egészségipari és Biotechnológiai Science Park meghatározó szerepet vállal majd a mindennapi gyógyításban és a betegellátásban, valamint azt a célt szolgálja, hogy Magyarország versenyképességét növeljék az egészségipar és biotechnológia területén.

Megvan az Egészségipari és Biotechnológiai Science Park tervezésére kiírt nyílt pályázat nyertes tervezője, így kezdődhet az épületkomplexumra vonatkozó tervdokumentációk elkészítése. Az egészségipari létesítmény a VIII. kerület, józsefvárosi Kőris utca, Kálvária utca és a Dugonics utcák által határolt területen épül fel.

A Science Park létrehozásáról még 2019-ben írt alá szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetem (SE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), valamint Józsefváros Önkormányzata. Magyarország három, más-más területen kiemelkedő egyeteme olyan egészségipari-biotechnológiai tudáspark létre­hozására szövetkezett, amely meghatározó szerepet vállal a mindennapi gyógyításban, a betegellátásban is gyorsan hasznosítható kutatások, tudásanyag megújításában. Közös cél az is, hogy Magyarország versenyképességét növeljék az egészségipar és biotechnológia területén.

Versenyképes egészségipari-biotechnológiai tudáspark létre­hozása a cél (Fotó: semmelweis.hu)

Az európai Közbeszerzési Értesítő szerint az Egészségipari és Biotechnológiai Science Park részét képező Innovációs Központ és Inkubátorház, egyetemi kutatásfejlesztési egységek, ipari kutatásfejlesztési egységek, IMedTech központ létesítményeinek megvalósításához szükséges komplex tervezési feladatokat a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft. és a Céh Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. konzorciuma nyerte.

A dokumentumokból kiderül, hogy a kialakítandó Innovációs Központ és Inkubátorház 5550 négyzetméteres lesz, az egyetemi kutatásfejlesztési egységek 16 100 négyzetméteresek. Az ipari kutatásfejlesztési egységek 9300, az IMedTech központ pedig 7320 négyzetméteren terül majd el. 

A park létesítéséről 2019-ben írt alá szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetem (SE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), valamint Józsefváros Önkormányzata (Fotó: semmelweis.hu)

A fent nevezett részlegeket kell megterveznie a nyertes pályázónak, a teljes tervdokumentáció részeként pedig egyebek mellett részletes megvalósíthatósági tanulmány készítése, helyszínvizsgálat lefolytatása, építési helyek kijelölése, végleges tervezési program elkészítése is a feladata.

„A Science Park koncepciót azért hoztuk létre, hogy egy nagy ugrást tudjunk megvalósítani, egy forradalmian új gondolkodást vezessünk be a Semmelweis Egyetemen olyan partnerekkel, akik – például az informatika, bionika terén – kiegészítik a mi tudásunkat” – nyilatkozta Merkely Béla, az egyetem rekora 2019 októberében. 

Az innovációs létesítménytől azt is remélik, hogy a tudományos élet hatékonyságát növeli. A Science Park az egyetem új kutatásfejlesztési és innovációs stratégiájának a kicsúcsosodása lesz, ahova várják majd minden kutató ötletét, projektjét, hiszen ez egy olyan befogadóközpont lesz, ahol mindenki meg tudja valósítani a saját innovációs álmát.

Forrás: Európai Közbeszerzési Értesítő, semmelweis.hu, jozsefvarosiujsag.hu

Nyitókép: Tervezhetik a Semmelweis Egyetem Egészségipari és Biotechnológiai Science Parkját (Fotó: semmelweis.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó