Megvan az Egészségipari és Biotechnológiai Science Park tervezésére kiírt nyílt pályázat nyertes tervezője, így kezdődhet az épületkomplexumra vonatkozó tervdokumentációk elkészítése. Az egészségipari létesítmény a VIII. kerület, józsefvárosi Kőris utca, Kálvária utca és a Dugonics utcák által határolt területen épül fel.

A Science Park létrehozásáról még 2019-ben írt alá szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetem (SE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), valamint Józsefváros Önkormányzata. Magyarország három, más-más területen kiemelkedő egyeteme olyan egészségipari-biotechnológiai tudáspark létre­hozására szövetkezett, amely meghatározó szerepet vállal a mindennapi gyógyításban, a betegellátásban is gyorsan hasznosítható kutatások, tudásanyag megújításában. Közös cél az is, hogy Magyarország versenyképességét növeljék az egészségipar és biotechnológia területén.

Versenyképes egészségipari-biotechnológiai tudáspark létre­hozása a cél (Fotó: semmelweis.hu)

Az európai Közbeszerzési Értesítő szerint az Egészségipari és Biotechnológiai Science Park részét képező Innovációs Központ és Inkubátorház, egyetemi kutatásfejlesztési egységek, ipari kutatásfejlesztési egységek, IMedTech központ létesítményeinek megvalósításához szükséges komplex tervezési feladatokat a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft. és a Céh Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. konzorciuma nyerte.

A dokumentumokból kiderül, hogy a kialakítandó Innovációs Központ és Inkubátorház 5550 négyzetméteres lesz, az egyetemi kutatásfejlesztési egységek 16 100 négyzetméteresek. Az ipari kutatásfejlesztési egységek 9300, az IMedTech központ pedig 7320 négyzetméteren terül majd el. 

A park létesítéséről 2019-ben írt alá szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetem (SE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), valamint Józsefváros Önkormányzata (Fotó: semmelweis.hu)

A fent nevezett részlegeket kell megterveznie a nyertes pályázónak, a teljes tervdokumentáció részeként pedig egyebek mellett részletes megvalósíthatósági tanulmány készítése, helyszínvizsgálat lefolytatása, építési helyek kijelölése, végleges tervezési program elkészítése is a feladata.

„A Science Park koncepciót azért hoztuk létre, hogy egy nagy ugrást tudjunk megvalósítani, egy forradalmian új gondolkodást vezessünk be a Semmelweis Egyetemen olyan partnerekkel, akik – például az informatika, bionika terén – kiegészítik a mi tudásunkat” – nyilatkozta Merkely Béla, az egyetem rekora 2019 októberében. 

Az innovációs létesítménytől azt is remélik, hogy a tudományos élet hatékonyságát növeli. A Science Park az egyetem új kutatásfejlesztési és innovációs stratégiájának a kicsúcsosodása lesz, ahova várják majd minden kutató ötletét, projektjét, hiszen ez egy olyan befogadóközpont lesz, ahol mindenki meg tudja valósítani a saját innovációs álmát.

Forrás: Európai Közbeszerzési Értesítő, semmelweis.hu, jozsefvarosiujsag.hu

Nyitókép: Tervezhetik a Semmelweis Egyetem Egészségipari és Biotechnológiai Science Parkját (Fotó: semmelweis.hu)