A tavalyi szondázó kutatás után elkezdődött a feltárás a budai királyi palota Déli zártkertjében. Bár még az elején tartanak, a több mint hatszáz éves várfalak tövében már eddig is több mint egy tucat középkori kőfaragvány került elő – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál.

Az új kutatási adatok alapján Luxemburgi Zsigmond uralkodása idején, a XV. század elején épült ki a budai királyi palotát délről határoló, napjainkban Déli zártkertként ismert udvar elődje. Ebből a korszakból származnak tehát a várfalak is, amelyek hol alapozásukban, hol felmenő falként is őrzik középkori eredetüket.

Középkori kőfaragványokat találtak a királyi palota Déli zártkertjében​ (fotó: regeszet.aquincum.hu)

Míg tavaly a fal külső oldalán a középkori idomtéglák  voltak a legkülönlegesebb leletek, a mostani feltárás során inkább kőfaragványokat találnak a feltöltésben, többségük nagy méretű gótikus bordatöredék. Ezek a faragványok a tágabban vett XV. századi királyi palotához tartoztak, és azt az épületrészt, amelyben voltak, feltehetően valamelyik török kori ostrom rombolta le. Ezenkívül egy fel nem robbant kora újkori kézigránát is előkerült.

A régészeti feltárás a Várkapitányság megbízásából, a Nemzeti Hauszmann Program keretében zajlik.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu