A XX. században a patinás fürdők mellett fokozatosan megjelentek a strandfürdők is. A Duna budapesti szakaszán több helyen lehetett fürdeni, ezenkívül számos strand is létesült, amelyek a korabeli képek alapján népszerűek voltak a látogatók körében.

Palatinus: az első szabadtéri strand

A főváros első szabadtéri strandja, a margitszigeti Palatinus strandfürdő, amelyet a XX. század elején kezdtek tervezgetni, végül 1919. június 15-én nyitotta meg kapuit. Ám ekkor még nem volt teljesen kész, a medencék alja nem volt lebetonozva, fabódékban lehetett csak átöltözni. A veszélyessé vált fürdőt 1920-ban bezárták, majd egy évvel később, 1921-ben átadták újra, kibővítve, felújítva. A „Pala” többször megújult az elmúlt száz év alatt, legutóbb 2017-ben gyönyörűen rekonstruálták a műemlék főépületet.

A strand hullámmedencéje 1940-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Fürdőzők a Palatinuson 1957-ben (Fotó: Fortepan)

Csillaghegyi Árpád forrásfürdő: a Róka-hegy oldalában

A Csillaghegyi strandfürdő a főváros egyik legrégebbi, nagy területű, ősfás parkkal körülölelt, szép fekvésű strandja az 1920-as évektől működik. Az óbudai Róka-hegy oldalában található bő vizű forrást már a rómaiak is felfedezték, a fennmaradt írások szerint vízvezetéken szállították a vizet Aquincumba. A fürdőt 1950-ben államosították, bővítették, parkosítást végeztek rajta. 

A Csillaghegyi strandfürdő 1933-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 13150)

A Csillaghegyi strandfürdő 1930-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 33340)

Római: már a római korban is használták

A strand területén fakadó források vizét már a római korban is használták, és a környéket szent helyként tisztelték, erre utal a szentély alapfalainak feltárása is. A Római Fürdő Rt.-t 1930-ban alapították, 1964-re a régi strandot felújították, ekkor alakult ki a mai formája.

A Római strandfürdő 1968-ban egy képeslapon

A strand 1960-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 51080)

Pünkösdfürdő, ahol pünkösd napján találtak forrásvizet

A strand vizét szolgáltató forrás vizét 1934-ben, pünkösd napján találták, innen ered a Pünkösdfürdő elnevezés. A strandfürdő 1935-ben nyitotta meg kapuit, tervezője Hajós Alfréd volt. Az 1930-as években tovább bővült a strand új medencével és új kabinsorokkal, utoljára 2002–2003-ban újították fel. Jellegzetessége a szép rózsalugas.

A pünkösdfürdői strand a negyvenes években korabeli képeslapon

A pünkösdfürdői strand egykor (Fotó: www.punkosdfurdo.hu)

Dagály:  Szabadság fürdőként nyílt meg

Az Árpád híd északi oldalán, a Duna partján álló Szabadság strandfürdő, mai nevén Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda 1948-ban nyílt. Vizét az artézi kút 42 Celsius-fokos vize táplálja. Közismert nevét a Népfürdő utcába csatlakozó Dagály utca után kapta. Gyógyfürdőnek 1970 óta, a Széchenyi fürdő gyógyvízének átvezetése óta minősül.

A Szabadság strand egy 1945 utáni képeslapon

A Dagály 1957-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 251076)

E strandok mellett persze felkereshetjük a hagyományos fürdők kültéri medencéit is, ha felfrissülésre vágyunk. Budapesten hatalmas a kínálat. Mint egy korábbi cikkünkben írtuk: van itt patinás, modern, török, gyógy-, élmény-, wellness-, luxus-, retrófürdő – mindenki az igényének és az ízlésének megfelelően válogathat.  

Nyitókép: A Széchenyi fürdő az 1930-as években (Fotó: Fortepan/Képszám: 13138)