Hamarosan kezdődik a Szent István parkban a közösségi kertek kialakítása, valamint a kosárlabdapálya felújítása. A Közösségi funkciók a Szent István parkban elnevezésű javaslat volt ugyanis a főváros által meghirdetett közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete a 2022. január 31-ig beérkezett elképzelések között. A megvalósítás mintegy 50 millió forintba kerül – derül ki az ötleteket bemutató fővárosi honlapról. A terveket a Főkert készítette. 

A nagyparki részen található, rossz állapotban lévő kosárlabdapályát felújítják, biztonságos felülettel burkolják – olvasható Budapest Városháza Facebook-oldalának múlt heti bejegyzésében. A közösségi kertet a kisparki részben alakítják ki, ez a Pozsony út és a Hollán Ernő utca közötti területet jelenti, vagyis itt a sok évig kerítéssel lezárt sarokparcellákat megnyitják a közönség előtt.

Mint korábban megírtuk, az 1936-ban átadott Szent István parkot eleinte Rakovszky, később Lipótvárosi parknak hívták, majd 1937-ben megkapta a mai nevét. A szép díszkert helyén egykor parkettagyár volt, ebből teremtett meg a Közmunkatanács egy modern városrészt: 1928-ban nemcsak a park kialakítását szabályozták, hanem a környék házaira is egységes homlokzati kialakítást írtak elő.

 A Szent István park 1940-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény) 

A Szent István park ma is őrzi eredeti szerkezetét, egy Duna felé nyíló tölcsért formáz. Játszótér, kutyafuttató és a középső területen szabályos négyzetekbe foglalt, színpompás virágágyás is található itt. 2010 óta egy különleges rózsakertet is kialakítottak, az 1x1 méteres ágyások mindegyikébe különböző rózsafaj virít Márk Gergely nemesítő jóvoltából.

Virágágyások a Szent István parkban (Fotó: pestbuda.hu)

A park a budapestiek kedvelt pihenőhelye (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ahogy már beszámoltunk róla, a Szent István parkban nem kapott helyet a Szent István-szobor, pedig az alkotást itt szerették volna felállítani, Lukács György eltávolított szobrának a helyére a Fővárosi Közgyűlés 2017-es döntése alapján. Meg is kezdődött terület előkészítése 2019 őszén, ám a főváros frissen megválasztott vezetése leállíttatta a munkálatokat arra hivatkozva, hogy helyi civilek a helyszín felülvizsgálatát kezdeményezték. Végül 2021. június 14-én a főpolgármester – élve a járványhelyzet miatt bevezetett rendkívüli felhatalmazással – egy személyben döntött arról, hogy Szent István szobrát Kispesten állítják fel.  Így államalapító királyunk 2,5 méter magas bronzszobra ma a XIX. kerületi Templom téren látható, a Szent István park helyett.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat, pestbuda.hu

Nyitókép: Közösségi kert lesz a Szent István parkban (Fotó: Google Térkép)