A budai Várban, a Dísz tér 1–2. szám alatt 1902-ben készült el Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján a Vöröskereszt Egylet székháza. A gyönyörű épület a második világháborúban találatot kapott, és bár megmenthető lett volna, 1946-ban mégis a bontásáról döntöttek. 

Újraépítése 2021-ben kezdődött meg, a régészeti feltárásokat követően, s mára már a homlokzatképzésnél tartanak a munkálatok. Ennek egyik látványos része, hogy elkészültek és a helyükre kerültek az épület Színház utcai főbejáratát díszítő oszlopok – derül ki a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

Az újjáépítést a historizáló homlokzat kialakításával és a belső szakipari munkákkal folytatják (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Az oroszlánfejes posztamensen nyugvó dór oszlopokat, amelyek közel 4 méter magasak és egyenként 2,5 tonna tömegűek, süttői mészkőből gyártották újra. A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán azt is közölték, hogy az eredeti bejáratból csupán a két posztamens és a jobb oldali oszlop maradt meg, azonban a kövek szerkezete az elmúlt évtizedekben olyannyira károsodott, hogy azok visszahelyezése nem lehetséges.

A bejegyzésből kiderül, hogy a két éve megkezdett újjáépítést a historizáló homlokzat többi részének kialakításával folytatják, valamint a sarokkupolák díszműbádogos munkálataival, de már a belső szakipari munkák is folyamatban vannak.

Az épület 1935-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Dísz téri telek a második világháború után nem épült be, az 1946-ban elbontott impozáns ház helye sok évtizedig városképi sebként tátongott a budai Várban, most végre újjászületik – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Nyitókép: Elkészültek a Vöröskereszt Egylet egykori székházának bejáratát díszítő oszlopok (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

KORÁBBI CIKKEK:

Hamarosan eredeti külsejét mutatja majd a Vöröskereszt Egylet egykori székháza

Elérte a legmagasabb pontját a Vöröskereszt-székház a budai Várban