Sokakat foglalkoztató, a városkép szempontjából kiemelt jelentőségű témák is napirendre kerülnek ma a között a tizenöt javaslat között, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester terjesztett az új összetételű, ma első alkalommal összeülő Fővárosi Közgyűlés elé.

A Szent István-szobor 

A budapest.hu oldalon közzétett előterjesztések egyike a XIII. kerületi Szent István parkban eredetileg idén novemberben felállítani tervezett, már elkészült, államalapító királyunkat ábrázoló szobor kihelyezésének elhalasztását kezdeményezi. Az indoklás szerint a halasztás oka az, hogy helyi civilek az Alkotás parkon belüli elhelyezésének módosítását kezdeményezték a főpolgármesternél.

A Szent István-szobor terve (Forrás: Fővárosi Közgyűlés)

Az előterjesztés szerint ezért a főpolgármester helyszíni szemlét kezdeményez a szobrot készíttető Budapest Galériával (az intézmény a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozik), a helyi civilekkel és a XIII. kerületi önkormányzattal közösen, melynek során megpróbálnak új helyszínt keresi a parkon belül a szobornak. Ha ez nem sikerül, a dokumentum szerint új helyet kell keresni az államalapító királyunkat ábrázoló alkotásnak, ám ha ez is meghiúsul, a szobor bizonytalan ideig raktárba kerülhet. Az előterjesztés lehetőséget ad viszont arra, hogy az egyeztetésben részt vevők más szobor elhelyezését javasolják a Szent István parkba. 

A szobor eredetileg tervezett helye a Szent István parkban (Forrás: budapestgaleria.hu)

A Szent István parkban egyébként korábban Lukács György filozófusnak, kommunista politikusnak, a Tanácsköztársaság népbiztosának szobra állt, amelyet 2017-ben bontottak el, sajtóhírek szerint azonban a jelenlegi főpolgármester nem tervezi a marxista filozófus szobrának visszahelyezését. 

Városliget

Egy másik előterjesztés a Liget Budapest Projekt beruházásait érinti. Ebben a főpolgármester azt javasolja, hogy a Városligetbe tervezett épületek közül azok, amelyek kivitelezése „érdemben" még nem kezdődött el, ne is valósuljanak meg, különös tekintettel az új Nemzeti Galériára. Az előterjesztés szerint a tervezett épületek helyét parkosítani kell.

Így nézne ki az új Nemzeti Galéria (Fotó: Városliget Zrt.)

A javaslat tulajdonképpen a Nemzeti Galéria mellett az újjáépíteni szándékozott Városligeti Színházat és a volt Közlekedési Múzeum helyére tervezett Magyar Innocávió Házát érinti, hiszen a többi beruházás esetében már elkezdődött vagy javában zajlik a kivitelezés. Az előterjesztés ugyanakkor a kormánnyal folytatott későbbi tárgyalások kimenetelétől függően fenntartja azt a lehetőséget, hogy a Városligetbe tervezett, de meg nem valósult épületek Budapest más pontjain épüljenek föl. 

A Városliget látványterve (Fotó: Városliget Zrt.)

A javaslat egyébként társadalmi egyeztetést is kezdeményez a Városligeti Építészeti Szabályzat (VÉSZ) módosításáról, ám annak hatályba lépéséig a meglévőt is módosítaná, az indoklás szerint azért, hogy „ne károsodhasson tovább a Városliget közpark jellege”. Kezdeményezi egyúttal a Liget történelmi kertté nyilvánítását, a park „kulturális örökségünkben betöltött szerepe elismeréseként”. 

Római-parti mobilgát

A másik lényeges előterjesztés a római-parti mobilgáttal kapcsolatos, amelyet a terület árvízvédelme miatt terveztek megépíteni, és amelynek nyomvonalát tavaly júniusban fogadta el az akkori közgyűlés. Az érintett szakaszon jelenleg is zajlik az Aranyhegyi-patak gátjának építése, jövőre pedig tervben van a közeli, szintén az árvízvédelem szempontjából lényeges, Baráth-patak menti gát kiépítése. 

A kavicsos római-parti szakaszra tervezett mobilgát építését azonban a főpolgármester előterjesztése az építési szabályzat módosításával megakadályozná. A javaslat ugyanis a Duna-parti építési szabályzat (DÉSZ) módosításával változtatási tilalmat rendelne el a III. kerületi Nánási út –  Királyok útja – Pünkösdfürdő utca – Duna folyam által határolt területre, így a jövőben – más mellett – a mobilgát sem épülhetne meg. 

A kavicsos római-parti szakaszra tervezték a mobilgátat (Fotó: Wikipédia)

A terület egyébként a javaslat szerint része annak a zöldfolyosónak, amely a Margit-sziget, a Hajógyári-sziget, a Római-part és a Népsziget összekötésével jönne létre. 

Klímavészhelyzet

A városképet érintő javaslatok mellett a közgyűlés elé kerülhet az úgynevezett klímavészhelyzetet kihirdető javaslat is, amely a Városháza működésének egészét érintheti. Az előterjesztés szerint ugyanis a szén-dioxid-kibocsátásra kiható minden „döntési javaslatról” az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjainak elsőbbséget biztosítva kell dönteni. 

Sétány a Római-parton (Fotó: obuda.hu)

Ezenkívül az előterjesztés szerint a Fővárosi Önkormányzat minden intézményét és cégét átfogóan át kellene vizsgálni az éghajlatváltozásra gyakorolt hatások szempontjából, majd előterjeszteni egy intézkedési tervet arról, hogyan tudnának „észszerű időn belül” karbonsemlegessé, majd zöldenergián alapulóvá válni. 

Mindezeken túl a javaslat szerint felül kell vizsgálni a rendkívüli időjárási helyzetek (felhőszakadás, hőség, légszennyezettség, szélvihar és árvíz) esetén irányadó intézkedési terveket is, szintén az éghajlatváltozás hatásait figyelembe véve. 

Nyitókép: A Szent István-szobor terve (Forrás: Fővárosi Közgyűlés)