Szenzációs, elveszettnek hitt leletek kerültek elő a budai Várban, az egykori Vöröskereszt Székház hosszú ideig elzárt pincéjéből. A föld alatt megtalálták azokat az Álmos és Előd vezéreket mintázó, több mint 100 éves eredeti szobrokat, melyek egykor a Halászbástya északi főtornyát díszítették – írja közleményében a Várkapitányság. A szakemberek egy különleges, vörös mészkőből készült, díszített kézmosó medencét, számos kőfaragványt és épülettöredéket is találtak a törmelékek alatt.

Álmos vezér szobra a Halászbástyán: a most előkerült eredeti szobor másolata (Fotó: Várkapitányság)

Előd vezér szobra a Halászbástyán: a most előkerült eredeti alkotás másolata (Fotó: Várkapitányság)

A beruházást végző Várkapitányság munkatársai a közelmúltban kezdték meg a régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti, jelenleg üresen álló telek rendbetételét, amelyen a Vöröskereszt egykori impozáns székháza születik újjá a következő években.

A Dísz tér 2. szám alatti, jelenleg üresen álló telken a Vöröskereszt egykori impozáns székháza születik újjá a következő években (Fotó: pestbuda.hu)

A Hauszmann-iroda tervei alapján készült épület eredetileg a Vöröskereszt Egylet székháza volt, 1902-től a Magyar Királyi Horvát-Szlavón-Dalmát Minisztériumnak, majd 1920-tól a Magyar Királyi Külügyminisztériumnak adott otthont. az épület a II. világháborúban megsérült, 1947 után lebontották.

A Vöröskereszt épületéből átalakított egykori külügyminisztériumi palota a mai Dísz tér 2. alatt, 1935 körül. A háború után lebontották az épületet (Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Képarchívum)

A Nemzeti Hauszmann Program részeként zajló fejlesztés során elsőként a pincerendszer feltárását kezdték meg a szakemberek. Az itt végzett kutatások eredményeként a törmelék alól kerültek elő azok az Álmos és Előd vezér alakját ábrázoló szobrok, amelyek eredetileg a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették.

Az Álmos és Előd vezér alakját ábrázoló szobrok eredetileg a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették (Fotó: Várkapitányság)

A Mikula Ferenc (1861-1926) által készített – eddig elveszettnek hitt - szobrok a II. világháborúban megsérültek, és ezután kerülhettek a Dísz tér 2. épületének pincéjébe. Másolataik jelenleg is a Halászbástyán állnak. A mintegy 2 méteres, eredeti szobrok lábainál jól látható az Álmos és az Előd felirat, és bár mindkettőnek hiányzik a feje és karjaik, részletes kidolgozásuk és sérüléseik alapján egyértelműen eredetiként azonosíthatók.

 A mintegy 2 méteres, eredeti szobrok lábainál jól látható az Álmos és az Előd felirat, így beazonosíthatóak (Fotó: Várkapitányság)

Mindkét szobornak hiányzik a feje és karjaik (Fotó: Várkapitányság)

A  szobrok a II. világháborúban megsérültek, és ezután kerülhettek a Dísz tér 2. épületének pincéjébe (Fotó: Várkapitányság)

A munkálatok során előkerült egy tömött, vörös mészkőből készült, gazdagon díszített medence, vélhetően egy úgynevezett lavabo is, melyet a keresztény liturgiában a kézmosáshoz használtak. A lelet pontos kormeghatározása jelenleg is tart a Budapesti Történeti Múzeumban.

Találtak egy vörös mészkőből készült, gazdagon díszített kézmosó medencét is (Fotó: Várkapitányság)

Az oroszlánnal és sárkánnyal díszített medence pontos kormeghatározása jelenleg is tart (Fotó: Várkapitányság)

A törmelékek között számos, az egykori székházat díszítő építészeti elemet, oszloptöredéket, ajtó- és ablak szárkövet és számos egyéb kőfaragványt is találtak a szakemberek. Ezek nagyban segíthetik a tervezők munkáját a Hauszmann Alajos irodája által tervezett épület külső homlokzatának minél hitelesebb újjáépítésében.

Számos kőfaragványt, díszítő építészeti elemet és oszloptöredéket is találtak a pincében (Fotó: pestbuda.hu)

A Dísz tér 2. alatt újjászülető egykori Vöröskereszt Székház új épülete külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit, de a homlokzatok mögötti terek mind belsőépítészeti, mind épületgépészeti és üzemeltetési szempontból kortárs, modern, XXI. századi megoldásokkal készülnek majd el.

Az ingatlan fejlesztése a pincerendszer további, építési törmelékkel eltorlaszolt részeinek feltárásával folytatódik, így az is elképzelhető, hogy újabb értékes leletek kerülnek majd napvilágra.

Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

Nyitókép: Megtalálták azokat az Álmos és Előd vezéreket mintázó, több mint 100 éves eredeti szobrokat, melyek egykor a Halászbástya északi főtornyát díszítették (Fotó: Várkapitányság)