Idén márciustól kezdve, a járványügyi óvintézkedések betartása mellett folytatódott a tavaly megkezdett megelőző régészeti feltárás a Graphisoft Park bővítéséhez kapcsolódóan, a III. kerület Duna-parti régiójában. A még folyó kutatás során az egykori római limesút egy roppant érdekes szakaszát sikerült feltárni – olvashatjuk Tóth Farkas Márton és Hajdu Barbara régészek, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársainak beszámolójában a regeszet.aquincum.hu régészeti portálon.

A dunai eredetű vastag üledékrétegek alatt az észak-déli irányú, római kori limesút egy szakasza tárult fel. A stratégiai fontosságú építmény szerepe a Pannoniában található települések és katonai létesítmények egymással való összekötése volt. Az I-II. században a limesút a mai Szentendrei út vonalában futott, majd a III. században helyezték át a Dunához közelebbi nyomvonalra.

Ezt a szilárd, kőburkolatú szakaszt a római közigazgatás és hadsereg kivonulását követő több mint ezer éven keresztül tovább használhatták a Duna mentén közlekedők​ (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

Az út felületén talált különböző korokból származó leletek tanúbizonysága szerint ezt a szilárd, kőburkolatú szakaszt a római közigazgatás és hadsereg kivonulását követő több mint ezer éven keresztül tovább használhatták a Duna mentén közlekedők. Erről a korrodált vasalkatrészek mellett a III. századra tehető bronz érmétől a középkori ólom puskagolyókon át az újkori patkókig számos lelet tanúskodik.

Az út közelében, a római kori és középkori szórványleletek mellett egy késő középkori éremlelet is előkerült. Találtak késő római katonai viselethez köthető, aranyozott hagymagombos fibulát is.

A feltárás következő időszaka ugyanakkor még számos, egyelőre megválaszolatlan kérdés megoldását tartogathatja.

A teljes cikk itt olvasható. 

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Érméket is találtak az út mentén (Fotó: regeszet.aquincum.hu)