Középkori kincsek

A budai Várban, a Táncsics utca 9. alatti épület régészeti munkálatai során az utcafronton álló egykori kaszárnyaépületben több száz éves emlékekre leltek a szakemberek – írja a Várkapitányság. A feltárások során egy mélyen a padlószint alá vezető lépcső került elő, melynek nagy része még a középkorban épült.

A középkori kőlépcső a Táncsics u. 9. szám alatti épület feltárásán került elő (Fotó: Várkapitányság)

Ugyanitt értékes tárgyi leletek is előkerültek a földből: a többi között, egy XV-XVI. századra tehető díszes mérlegsúly és egy XVI-XVII. századi gyógyszeres üveg ólomkupakja, amelyen Mária látható a gyermek Jézussal. A régészek találtak egy ezüstláncon függő áttört medált is, és több mint 20 darab érmét, közöttük egy 1500-as évekbeli salzburgi phenninget, valamint II. Ferdinánd magyar király ezüst dénárját.

XVI-XVII. századi gyógyszeres üveg ólomkupakja, a gyermekét tartó Máriával (Fotó: Várkapitányság)

Áttört medál, a megmaradt ezüstláncszemekkel (Fotó: Várkapitányság)

Középkori pénzérmék, köztük II. Ferdinánd ezüst dénárja (Fotó: Várkapitányság)

A mai Táncsics u. 9. szám alatti telek évtizedekig zárva volt a nagyközönség előtt, és leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadításáról ismert, hiszen az utcafronti József-kaszárnya épülete a forradalom idején börtönként szolgált. A terület ugyanakkor a budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége. A 2018-as régészeti feltárás során az épület udvarán előkerült Erdélyi Bástya az 1530-as évek elején Szapolyai János király parancsára az elsők között épült fel. A feltárás eredményeit és az erődrendszert az Első bástya című kiállítás keretében tekinthetik meg a látogatók.

Középkori falszakasz a Déli Rondellánál

Szintén a budai Várban, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársaival közös kutatómunka során egy eredeti, feltehetően Zsigmond-kori várfalszakaszt találtak a szakemberek az 1530-as években épült Déli Rondella területén. A fal koronája a mai felszín alatt már 10 cm mélységben megtalálható.

A barokk palotába vezető egykori rámpa

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciója során találtak rá a XVIII. században épített rámpa boltozatára, mely egykor a barokk palotához vezetett. Az út a jelenlegi Szarvas tér felől indulva – részben a föld alatt – egészen az Oroszlános udvarba futott. Az alagút-rámpa egészen Hauszmann Alajos által tervezett átépítési munkálatokig fennmaradt, majd 1896-ban a palota bővítésekor szüntették meg, de a most megtalált részlet tanúsága szerint és a szakemberek legnagyobb meglepetésére nem teljes egészében.

A déli összekötő szárny alatt az egykori XVIII. századi rámpa boltozata (Fotó: Várkapitányság)

A Királyi Palota (ma Budavári Palota) udvarára vezető egykori rámpa mellvédkorlátja, Oroszlános udvar, a felvétel 1875 után készült (Fotó: Fortepan/Képszám: 77626)

A most zajló munkálatok helyszínén, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában alakítják ki újra a legendás Szent István-termet, amely 2021 augusztusától eredeti pompájában lesz látogatható.

A Nemzeti Hauszmann Program megvalósításán, azaz a Budavári Palotanegyed megújításán dolgozó Várkapitányság fontos feladatának tartja, hogy a megtalált leleteket, épületmaradványokat bemutassa és megóvja.

Forrás: Várkapitányság 

Nyitókép: Rondella, a Zsigmond-kori falszakasz feltárása a budai Várban (Fotó: Várkapitányság)