A Vár oldalában lévő elegáns villák, bérházak lakói 1936 januárjában döbbenten tapasztalták, hogy az autóik egyre nagyobbat zökkennek, mert a Logodi utcán süllyedések alakultak ki. Nem sokkal később a házakban hullani kezdett a vakolat, és repedések jelentek meg az új, modern épületekben is. A földcsuszamlások a Lovas út 26. számú épület előtt kezdődtek, amely házban egyébként Bornemissza Géza iparügyi miniszter is lakott.

Támfalépítés a Logodi utcában 1936-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 128815) 

A korabeli Magyar Világhíradó 1936 januári filmjében ez a tudóstás hangzott el:

„A budai várhegy délnyugati lejtőjén az altalaj egy részének meglazulása folytán kis mértékben megcsuszamlott a meredek hegy oldaltalaja. Több régi és modern ház fala megrepedezett. A repedések továbbtágulását próbavakolással és ráragasztott papírszeletekkel ellenőrzik. A Földtani Intézet fúrásokkal tanulmányozza a meglazult talajt. Az úttest alatt fekvő csöveket biztonsági okokból rugalmas acélcsövekkel cserélik ki. […] A további veszedelem elkerülésére az illetékes hatóságok mindent elkövetnek, és a megrongálódott épületeket aládúcolják.”

A házfalak repedésének irányából és a talaj süllyedéséből arra lehetett következtetni, hogy a talajmozgás a Bástya sétánytól az Attila utcáig terjedt. Január 11-én az újonnan épült Logodi utca 63. szám alatti bérház lépcsőházát rongálta meg a föld megmozdulása, itt a kapubejáratot és a lépcsőházat gerendákkal kellett alátámasztani. A Vérmező szélén, az Attila utca 85. alatt álló régi földszintes ház több lakásában lehullott a vakolat, és a házmesterlakásban egy-egy téglát is kimozdított helyéből a talajsüppedés.

Január 14-én már azt írták az újságok, hogy veszedelmes méreteket öltött a talajsüllyedés, és attól féltek, hogy az Attila utca 85. alatti házat teljesen elnyeli a föld.

Az Attila út, a Logodi utca, a Lovas út elhelyezkedése egymáshoz viszonyítva, és a süllyedés iránya Schmidt Eligius Róbert Földtani és talajmechanikai jegyzetek a budai várhegy 1935/36. évi suvadásához című tanulmányából

Ebből a házból sok lakó önként kiköltözött, a rendőrség a környező utcákat lezárta. A hatóságok januárban további öt ház lakóit költöztették ki, támfalakat építettek, és a víz elvezetésére szivárgókat létesítettek. A hatóságok talajfúrásokat végeztek annak megállapítására, milyen mélyen mozdult meg a talaj. Emellett olyan lyukakat is fúrtak, amelyekbe betont fecskendeztek, így remélve a mozgás megállítását. A Várhegy oldala összesen 35 centimétert mozdult el.

Lakók kiköltöztetése a Logodi utca 63-ból 1936-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 177377) 

A közműveket is kicserélték, az utakat folyamatosan javították. A fővárosnak összesen 270 000 pengőjébe kerültek a védekezési munkák, a támfalak építése, de ebben az összegben a tönkrement házak értéke természetesen nincs benne.

A vizsgálat megállapításai szerint a csúszás oka az volt, hogy a talaj egyensúlyi helyzete megbomlott, amikor a Logodi utca és az Attila út között lebontottak egy házat, és a sok eső miatt a talajvíz így utat talált a talajrétegek közé.

Azonban a földmozgások nem maradtak abba, hanem további gondokat okoztak. Előbb az Attila utca 87. alatti házból, majd január végén a Logodi utca 59.-ből, illetve a 16 lakásos 61.-ből költöztették ki a lakókat, majd februárban a Lovas út 24. és 25. alatti házakat ürítették ki. Február 22-én pedig a hatóságok kilakoltatási végzést postáztak a Lovas út 26. számú ház lakóinak, köztük az ipari miniszternek is. A lakóknak 8 napon belül ki kellett költözniük.

A Logodi utca 61. megtámasztása (Fotó: Fortepan/Képszám: 128805)

A munkák, a kárelhárítás hónapokig tartott. A Népszava című lap 1936. szeptember 25-én ezt írta:

„Az eddigi védőintézkedések nem elégségesek a csúszás megállítására és a Várhegy oldala még mindig mozgásban van. Csütörtökön délelőtt a városházán tanácsnoki értekezlet volt, amelynek során Király Kálmán út- és csatornaépítési tanácsnok Szendy Károly polgármesternek bejelentette, hogy az I. kerületi elöljáróság kötelezte a Lovas út 26 -27. számú villa tulajdonosát, hogy az épületet tizenöt napon belül bontassa le.”

Azaz nem volt elég, hogy februárban innen kiköltöztették a lakókat, a házat végül le kellett bontani A bontás okaként azt jelölték meg, hogy ennek a háznak a súlya nyomja a talajt, és a várható esős idő további csuszamlásokat okozna.

A helyreállítási munkák azonban egy nem várt következménnyel is jártak. Ahogy azt két évvel ezelőtt a PestBudában már olvashatták, 1939 júniusában megtalálták az egykori Logod község templomának alapjait is.

Nyitókép: A Logodi utca 68. (Fotó: Fortepan/Képszám: 128816)