Szabadság téri székházának teljes rekonstrukciójába kezdett a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank közleménye szerint a kívül-belül megújuló, eredeti fényét visszanyerő műemlék épület ünnepélyes átadását az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezik. 

A jelenlegi székház eredetileg is banképületnek épült az Osztrák–Magyar Bank budapesti fiókintézeteinek székházaként. Alpár Ignác tervei szerint historizáló, neobarokk stílusban készült 1902–1905 között. A jegybanknak a megalakulása óta, immár közel száz éve a székháza – emlékeztet a bank közleménye.

Az OsztrákMagyar Bank, a későbbi Magyar Nemzeti Bank épülete 1905-ben, az átadás után. A Szabadság téren álló épület Alpár Ignác tervei szerint készült, belső tereit a II. világháború után jelentősen átalakították. A Magyar Nemzeti Bank fennállásának 100. évfordulójára  kívül-belül eredeti formájában állítják helyre (Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet HU.BFL.XV.19.d.1.08.120)

Külső megjelenésében az épület 1905 óta gyakorlatilag változatlan. A II. világháború után azonban belső tereit jelentősen átalakították. Alpár Ignác eredeti koncepcióját teljes mértékben figyelmen kívül hagyva egy plusz födémbeépítéssel kettéosztották az első szintet, amely így elvesztette belmagasságának felét, és szűk, sötét irodák váltották fel a világos, szellős teret.
 
Az eredetileg nyitott belső udvart befedték, a harmadik emeleti nyitott loggiákat megszüntették, elnyomva ezzel a belső tér hangulatát. Ráadásul súlyos károkat okoztak a Róth Miksa által készített üvegablakok esztétikai értékében is, hiszen ezek egy részét az új falazatokkal, födémekkel elfedték.

Látványterv a jegybank megújuló homlokzatáról (Forrás:MNB) 

Az épület visszakapja a belső udvarát, amelyet korábban lefedtek (Forrás: MNB) 

A Szabadság téri székház műemléki lépcsőháza (Forrás: MNB) 

Műszaki szempontból fennállása alatt az MNB-székház komolyabb felújításon még soha nem esett át, így mára az elektromos energiát, a vízellátást, hűtés-fűtést és a szennyvízelvezetést biztosító rendszerek elavultak, és a közeljövőben már működési kockázatokat jelentenének.

A tarthatatlan műszaki állapot miatt elkerülhetetlenné vált a felújítás, amelynek során helyreállítják az eredeti, II. világháború előtti állapotot. Ugyanakkor arra is figyelmet fordítanak, hogy korszerű, energiatakarékos épületben működjön a jegybank – írják.

A felújítás ideje alatt a jegybank a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját. A tervek szerint az MNB fennállásának 100. évfordulóján, 2024-ben költözik vissza a kívül-belül megújuló székházába.

Nyitókép: A Magyar Nemzeti Bank székháza a Szabadság téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)