Január 18-án tartják a Neumann János-emlékév nyitórendezvényét az Óbudai Egyemen, ahol szakmai konferenciával tisztelegnek a XX. század egyik legnagyobb tudósa előtt, s egyúttal a magyar informatika napját is megünneplik – közölte a Neumann János Társaság az MTI-vel.

Neumann János kora egyik legjelentősebb tudósa volt, a modern számítógépek működési elveit is ő alapozta meg. „A Financial Times 1999-ben a XX. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták vagy éppen a numerikus meteorológia területén” – írja az MTI a Neumann Társaság közleményére hivatkozva.

Neumann János (Forrás: Wikimedia Commons / Los Alamos National Laboratory)

Neumann 120 emlékév nyitórendezvényén, az Óbudai Egyetemen a magyarországi informatika kialakulásának történetétől a napjainkig elért eredményekig számos témát mutatnak majd be az előadók, Neumann játékelméletétől kezdve a robotika és orvosi informatika aktuális vívmányaiig.

Az emlékév keretében konferenciát rendeznek a Magyar Tudományos Akadémián Neumann életművének napjainkig tartó hatásáról, az ünnepi év eseményei között szerepel tudománytörténeti vándorkiállítás, képzőművészeti tárlat, emlékfaültetés, valamint egy Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetése is. A Magyar Nemzeti Bank érem kiadását tervezi az évfordulóra, de lesznek majd a program keretében informatikai várostörténeti séták is. A Neumann család szalonját, azt a miliőt, amelyben a későbbi híres matematikus élt, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban mutatják be, abban az iskolában, ahol Neumann tanult.

Neumann János a Lipótvárosban született 1903. december 28-án, a mai Bajcsy Zsilinszky út 62. szám alatti házban. Csodagyereknek számított, főleg emlékezőtehetségével és fejszámolási képességével tűnt ki a társai közül. Szülei 1913-ban íratták be a Fasori Evangélikus Gimnáziumba, ugyanitt tanult Wigner Jenő, a később híres fizikus és Harsányi János, aki később neves közgazdász lett.

Neumann a Budapesti Tudományegyetem matematika szakán tanult, majd 1925-ben Zürichben vegyészmérnöki diplomát szerzett, matematikából pedig 1926-ban doktorált Budapesten. Az Egyesült Államokba 1930-ban hívták meg vendégprofesszornak, később részt vett az első atombomba előállításával kapcsolatos titkos programban. A matematika és az informatika számos területén ért el kiemelkedő eredményt.

Washingtonban hunyt el 1957. február 8-án 53 éves korában. Sírja New Yersey államban, a Princetoni Temetőben található, ahol számos híres ember nyugszik.

Neumann János budapesti szülőházán, az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út 62. szám alatt ma két emléktábla is hirdeti, hogy ott élt a XX. század egyik legkiválóbb matematikusa, a számítástechnika úttörője. Ugyancsak emléktábla áll a XII. Eötvös út 13. szám alatti házon, arról adva hírt, hogy az épület Neumann János családjáé volt az 1920-as évektől a háború végéig.

Mellszobrát 1993-ban állították fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem L épülete előtti körsétányon, 2007-ben az Óbudai Egyetem kertjében, a tudósok szoborparkjában, 2003-ban a IX. kerületben, a Gyáli út 22. alatti Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikum udvarán, valamint 1993-tól szintén mellszobra áll a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, az első emeleti folyosón.

Az emlékévről további információ olvasható a https://n120.njszt.hu/ oldalon.

Forrás: MTI, Neumann Társaság, Pestbuda

Nyitókép: Neumann János (Forrás: njszt.hu)

EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELHETIK:

Páncélterem rejtekében – Így őrizték a Szent Koronát a budai Várban

A Szent Korona hazatért – A Rákóczi-induló hangjai mellett emelték le az amerikai gépről a magyar ereklyéket