Üzenet az egykori iskolából: Neumann János emlékére nyílt kiállítás a fasori gimnáziumban

A cikk angol nyelvű változata: A message from the former school: An exhibition in memory of János Neumann was opened at the Fasori Secondary School

2023. március 29. 9:00

Neumann János egykori iskolájában, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban nyílt kiállítás a világhírű matematikus születésének 120. évfordulója alkalmából. Az egykori Neumann-miliőt bemutató tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak mesélnek a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségéről.

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a világhírű matematikus családjának relikviáit bemutató kiállítás látható március 31-től a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A számos ritkaságot rejtő kollekciót 2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a közönség Neumann János egykori alma materében – olvashatjuk az MTI hírében.

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Neumann János (Forrás: njszt.hu)

A Neumann-miliőt bemutató tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét. Az enteriőrt a Neumann Társaság tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról. A festmények és relikviák Selmeczi György belsőépítész gyűjteményéből származnak, az ő kutatásai alapján ismerhetik meg a látogatók a művészetpártoló Neumann család világát.

Neumann-miliőt bemutató enteriőr a Neumann Társaság kiállításán a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében (Fotó: Sárai Judit/Óbudai Egyetem)

A gimnázium dísztermében elhelyezett tárlókban a Neumann János szülői és nagyszülői házából származó, iparművészeti értékű, eredeti relikviák mellett a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállításán szereplő dokumentumok nemesmásolatai is megtekinthetők.

A Neumann János életét és életművét bemutató tablósorozatot a kiállítás után a budapesti BSZMC Neumann Technikumban, majd a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán láthatja a közönség. Emellett az év folyamán több vidéki városban, így Tatabányán, Balassagyarmaton, Szombathelyen, Egerben, Veszprémben is látható lesz a Neumann nevét viselő iskolákban és egyéb oktatási, művelődési intézményekben.

A Neumann-miliőt bemutató kiállítás és a Neumann Társaság pályaképtablói, amelyek vándorútra indulnak az országban (Fotó: Sárai Judit/Óbudai Egyetem)

A Neumann-miliő elnevezésű emlékkiállítást összesen öt alkalommal (március 31-én, április 14-én, 15-én, 21-én és 22-én) lehet megtekinteni a gimnázium titkárságán (titkarsag@fasori.hu) történő előzetes regisztrációt követően. A 2023-as emlékév eseményeiről részletes információ olvasható a www.neumann120.hu weboldalon.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Neumann-miliő emlékkiállítás megnyitója a gimnázium díszermében (Fotó: Erzsébetváros Facebook-oldala)

KORÁBBI CIKKEINK:

Az egyik legélesebb elméjű magyar – Az ifjú Neumann János budapesti élete

Megkezdődött a Neumann János-emlékév


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó