A budavári Szent György tér a nemzet történelmi főtereként születik újjá a következő években – derül ki a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról, ahol látványterveket is közzétettek a tér átalakulásáról, a tervezett új emlékműről és a teret körbevevő, jelenleg újjáépítés alatt álló épületekről. Mint írják: a tér díszesebb, rendezettebb és zöldebb lesz, központi eleme a Szabadság oszlopa lesz, amely Marco Casagrande tervei alapján készül.

Ilyen lesz a Szent György tér a budai Várban, a munkálatok 2025-ben kezdődnek, látványterv (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Mint írják: az olasz származású neves építész és szobrász még 1848-ban álmodta meg a forradalom által ihletett nagyszabású kompozícióját, azonban műve eddig nem valósult meg. A díszesen faragott, impozáns oszlopon allegorikus formában jelenik majd meg a 12 pont, tetején Hungária nőalakja lesz látható. A szobrot egy 12 szögletű, vízzel teli márványmedence veszi majd körül három oroszlánfaragvánnyal.

A Szabadság oszlopa Marco Casagrande terve szerint 1848-ból. A Szent György tér közepén felállítani tervezett alkotás ennek az újragondolt változata (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Mint fogalmaznak: a Szabadság oszlopa történelmi ellenpontja lesz a sokáig a téren álló Hentzi-emlékműnek, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után évtizedeken át hirdette a budai Vár osztrák megszállóinak nyomasztó emlékét. A magyarok számára az emlékmű még a kiegyezés után is az elnyomás és a császári hatalom megtestesítője maradt. A lakosság szégyenoszlopként emlegette, és olyan mély ellenszenvet érzett iránta, hogy rendőri védelem ellenére is több esetben próbálták megrongálni, felrobbantani.

A Szabadság oszlopa körüli térrész díszburkolatot kap. Időtálló, díszes és természetes kőanyagokat alkalmaznak, melyekhez a jelenleg járófelületként szolgáló nagy kockaköveket is újrahasznosítják.

A tér közepén áll majd a Szabadság oszlopa, tetején Hungária nőalakja, az oszlopon allegorikus formában jelenik meg a 12 pont, látványterv (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Kiderül a bejegyzésből, hogy a Szabadság oszlopán kívül a téren más szobrokat is felállítanak majd, mint írják: visszahelyezik a korábban is a téren álló műalkotásokat, méltó és végleges helyszínt biztosítanak számukra.

Elbontják a tér közepéről a Szent Zsigmond-templom alaprajzaként ismert romokat. Mint fogalmaznak:  „A középkori, egykor itt állt Szent Zsigmond templomra emlékeztető műromokat eltávolítják, hiszen a régészeti feltárás azt bizonyította, hogy azok jelenleg nem a templom egykori helyén állnak. A látogatók számára XXI. századi digitális megoldásokkal idézik majd meg a templom látványát.” 

Új parkot alakítanak ki a József főhercegi palota melletti egykori romterületen (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Új utcabútorokat is kihelyeznek, és egy napozórétet is kialakítanak. Új fasorok és ligetes facsoportok színesítik majd a teret, több mint 160 fát ültetnek. A József főhercegi palota melletti jelenlegi köves romterületen új parkot alakítanak ki, így összeségében a zöldfelület aránya növekszik majd a jövőben.

A fő közlekedési útvonal továbbra is a Szent György utcán lesz, de a jövőben tágasabb térrészeken lehet átsétálni, és biztosított lesz az akadálymentes közlekedés is. A várfal mentén egy széles sétautat alakítanak ki a Tóth Árpád sétány folytatásaként. A polgárváros északi csatlakozásánál nagyobb fogadóteret hoznak létre, középpontjában a nemzeti lobogóval.

A Szent György tér látványterve, háttérben a nemzeti lobogó, amely körül az új fogadótér lesz, ahol a polgárváros felől érkezőket várják (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

„A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászülető Budavári Palotanegyed szíve, a Szent György tér ma is látványos világörökségi helyszín. De több is annál, hiszen a független magyar állam egyik szimbolikus helyszíne” – írják a bejegyzésben. A tér kialakításában, mint írják, követi majd a történelmi hagyományokat, de megfelel a mai elvárásoknak is. Igazi ékessége lesz a Budavári Palotanegyednek, új zöldfelületeivel közparkként lehetőséget nyújt majd a kikapcsolódásra.

A Budavári Palota északi szárnya, látványterv az újonnan telepített fákkal, bokrokkal (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A látványterveken bemutatják a teret övező, a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászülető épületeket is. Mint írják: a tér nyugati oldalán jól halad a József főhercegi palota visszaépítése, amely az Alkotmánybíróság otthona lesz. Hamarosan elkészül a Honvéd Főparancsnokság épülete is, ahová a Hadtörténeti Intézet és Múzeum költözik. A tervezett ütemben halad a Budavári Palota északi szárnyának helyreállítása is.

Az építkezések megkezdése előtt ilyen volt a Szent György tér (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Szent György tér átépítéséről közölték még: többfunkciójú városi térként születik újjá, a munkálatok várhatóan 2025 első felében kezdődnek.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program 

Nyitókép: Ilyen lesz a Szent György tér a Várban, látványterv (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)