A tervek szerint decemberben kilátópont nyílik az Erzsébet híd melletti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomának két tornyában –írja a belvarosiplebania.hu.

Idén januárban kezdődött a beruházás, amelynek során megújult a templom mindkét tornya. Restaurálták a déli toronyban (az Erzsébet-híd mellett) található román stílusú falmaradványt, a szakemberek megtisztítják a torony belső falait, biztonságos lépcsőt és korlátot alakítanak ki az emeleti szintek eléréséhez.

A Belvárosi templom két tornyában kiállítópontot alakítanak ki (Fotó: Both Balázs)

Ezen kívül beépítenek egy liftet is, amellyel könnyen és gyorsan elérhetők leszenek a kilátópontok szintjei. A déli torony földszinti részében lesz majd a templom boltja.

A torony szintjein kiállítást is kialakítanak majd.  A két tornyot összekötő úton, az emeleti homlokzat mögött egy sétányt is kialakítanak, ahol át lehet majd sétálni az északi toronyba. Ez egy fémből készített sétaút. A séta közben gyönyörködhetünk a templom míves tetőszerkezetében.

A felújított Belvárosi templom belső része (Forrás: belvarositemplom.hu)

A templot kívü-belül felújították (Fotó: Both Balázs)

Az északi toronyban szintén kilátópont lesz, ahonnan teljes panoráma nyílik a Dunára és a budai oldal felé, de a belvárost is megcsodálhatjuk felülről. A látogatók a torony lépcsőin jöhetnek le ismét a templom földszintjére.

Szép panoráma nyílik majd a tornyokból a városra (Fotó: Both Balázs)

A beruházás az év végén fejeződik be, így a templom felkészülten fogja várni a 2020-as budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit.

Budapest V. kilátás a a régi Városháza tornyából 1900-ban, előtérben a Belvárosi templom, a Duna túlpartján a Gellért-hegy és a Tabán (Fotó: Fortepan)

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom területén már a II. században római erőd állt, majd ennek az erődítménynek az öveit felhasználva építtetett itt Szent István király templomot.

Ebben a templomban temették el 1046-ban Szent Gellért püspököt, itt volt Árpád-házi Szent Erzsébet eljegyzése 1211-ben. A templom falai között kétszer választottak királyt, és a templom előtti téren tett uralkodói esküt I. Ferenc József magyar király.

A plébánián 1841-ben kötött házasságot Kossuth Lajos, és itt emlékezett meg a magyar nép az 1860. április 30-án az elhunyt Széchenyi Istvánról. 1858-1871. között gyakran kapott szálláshelyet a plébánián Liszt Ferenc zeneszerző és itt vezényelte saját és más alkotók műveit.

Budapest V. Március 15. (Eskü) tér, Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia 1900-ban, hátul a régi városháza tornya látszik (Fotó: Fortepan)

Pest legrégebbi, turisztikai, művészettörténeti és történelmi szempontból egyaránt kiemelkedő templomában évek óta tart a műemléki helyreállítás. A 2014 és 2016 között elvégzett régészeti feltárás után és az altemplom kialakítását követően az elmúlt évben restaurálták a Mátyás-oratóriumot, megújult a két reneszánsz pasztofórium és a sekrestye. Kialakították a Szentségimádási kápolnát, valamint a központi információs pultot.

Forrás: belvarosiplebania.hu

Nyitókép: A Belvárosi templom (Fotó: Both Balázs)