Immár látványos szakaszába érkezett az egykori Honvéd Főparancsnokság palotájának újraépítése: állnak a falak, és teljesen elkészült a tartószerkezet. Ebből az alkalomból bokrétaavató ünnepséget tartottak – közölték november 10-én a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán. Arról is tájékoztattak, hogy immár felhelyezték az épület tetejére a kupolát is, amely hamarosan kilátóként működik majd, és látványos eleme lesz a budai Várnak. 

A bejegyzésből kiderül, hogy Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját. Elmondta, hogy 127 évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. „A zseniális Kallina Mór tervei szerint a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amelyet aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek” – fogalmazott.

A Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve (Forrás: Várkapitányság)

A Honvéd Főparancsnokság épülete egykor (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A kormánybiztos kiemelte, hogy csaknem 60 évet kellett várni a helyreállításra, de az évtizedekig torzóként álló épület hamarosan visszanyeri századfordulós formáját, és látogatóközpontként nyílik meg. Emlékeztetett rá: a Honvéd Főparancsnokság mellett a Vöröskereszt-székház, József főherceg palotája és a Budavári Palota északi szárnya is újjászületik a Budavári Palotanegyedben.

Az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Arról is beszámoltak, hogy az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el nemzeti színű szalaggal a hagyományokat követve. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték fel a szakemberek a palota tetejére.

Videó a Honvéd Főparancsnokság bokrétaünnepéről

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program 

Nyitókép: Elérték az egykori Honvéd Főparancsnokság szerkezetének legmagasabb pontját – Megtartották a bokrétaünnepet (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

KORÁBBI CIKKEK:

Elkezdődik a Honvéd Főparancsnokság épületének újjáépítése a budai Várban

Teljesen ép használati tárgyak kerültek elő a Honvéd Főparancsnokság alatt feltárt középkori kútból