Elérte a legmagasabb pontját a Honvéd Főparancsnokság épülete

A cikk angol nyelvű változata: The Headquarters of the Hungarian Defence Forces has reached its highest point

2022. november 10. 18:30

Az újjáépítés alatt álló egykori Honvéd Főparancsnokság Dísz téri épülete elérte a legmagasabb pontját, tetejére már a kupola szerkezetét is felhelyezték. Ebből az alkalomból a hagyományokat követve bokrétaünnepséget tartottak. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték a palota tetejére az ünnepségre meghívott vendégek előtt.

Immár látványos szakaszába érkezett az egykori Honvéd Főparancsnokság palotájának újraépítése: állnak a falak, és teljesen elkészült a tartószerkezet. Ebből az alkalomból bokrétaavató ünnepséget tartottak – közölték november 10-én a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán. Arról is tájékoztattak, hogy immár felhelyezték az épület tetejére a kupolát is, amely hamarosan kilátóként működik majd, és látványos eleme lesz a budai Várnak. 

A bejegyzésből kiderül, hogy Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját. Elmondta, hogy 127 évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. „A zseniális Kallina Mór tervei szerint a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amelyet aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek” – fogalmazott.

A Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve (Forrás: Várkapitányság)

A Honvéd Főparancsnokság épülete egykor (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A kormánybiztos kiemelte, hogy csaknem 60 évet kellett várni a helyreállításra, de az évtizedekig torzóként álló épület hamarosan visszanyeri századfordulós formáját, és látogatóközpontként nyílik meg. Emlékeztetett rá: a Honvéd Főparancsnokság mellett a Vöröskereszt-székház, József főherceg palotája és a Budavári Palota északi szárnya is újjászületik a Budavári Palotanegyedben.

Az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Arról is beszámoltak, hogy az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el nemzeti színű szalaggal a hagyományokat követve. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték fel a szakemberek a palota tetejére.

Videó a Honvéd Főparancsnokság bokrétaünnepéről

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program 

Nyitókép: Elérték az egykori Honvéd Főparancsnokság szerkezetének legmagasabb pontját – Megtartották a bokrétaünnepet (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

KORÁBBI CIKKEK:

Elkezdődik a Honvéd Főparancsnokság épületének újjáépítése a budai Várban

Teljesen ép használati tárgyak kerültek elő a Honvéd Főparancsnokság alatt feltárt középkori kútból
 

Összesen 12 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Remélem minél előbb elkészül. Kár, hogy a Levéltár tornyának helyreállítását elhalasztották, de remélem, ami késik, nem múlik.

Válaszok:
Sándor | 2022. november 15. 13:14

Miközben a város épületállományának nagy része romokban. Mindenhol kosz mocsok, hajléktalanok leomló homlokzatok- szürke falak és graffity mindenütt.Könyörgöm még vannak olyan épületeink amin a mai napig látszanak az 56 -os belövések. 2022 -van.

Válaszok:
füleky01 | 2022. november 12. 09:23
Malvin | 2022. november 13. 16:33
Sándor | 2022. november 15. 12:37

Ami a golyónyomokat illeti, itt elég jól összegyűjtöttek egy pár ilyen épületet:

https://golyoszortafalak.blog...

Valóban megdöbbentő, hogy ezek között még II. VH-s sérülések is akadnak!


Ezzel mit akar mondani? Hogy állítsák le az építkezést, azért, mert máshol a polgármesterek vagy mások nem renoválnak, építenek újjá? Miféle logika ez?
Győzze meg Karácsonyt, hogy kezdjen dolgozni.


Azt akarom mondani, hogy először az adófizetői pénzekből annak a rendbetételére kellene költenünk amink van és nem visszaépíteni olyat ami nincs. És egyáltalán rendben kellene tartani ezt a várost. Ez így egy értelmetlen luxus aminek nincs itt az ideje.
Mindeközben az épületek korszerűtlenek és romosak többségükben. A társasházak állami támogatás nélkül soha nem fogják tudni kifizetni a felújításokat és korszerűsítéseket ennyi év elhanyagoltság után. Az állami finanszírozásból zajló felújítások pedig alapvetően jó állapotú épületekre mennek el mint pl. MNB vagy a Parlament. Megjegyzem az Iparművészeti Múzeum felújítása kezd tragédiába fordulni. A főpolgármester természetesen egy totál inkompetens politikai opportunista, mint ahogyan mindegyik az volt az elmúlt 30 évben (talán Demszky volt a legszörnyűbb, hátborzongató, hogy még ki is tüntették azért a teljesítményért). Budapest a rendszerváltás óta konstansan hozza a 80 -as évekbeli New York -ot, a korrupció módszeresen elpusztítja a várost. Nincs egyetlen környező főváros sem olyan elképesztően rossz állapotban, mint Budapest. Egy Tallin, vagy egy Prága, de még Pozsony is azt mutatják hol kellene tartanunk 33 évvel a rendszerváltás után. Fényévekkel elhagytak minket ezek a helyek.
Pedig az Unió forrásait pontosan ilyen dolgokra kellett és lehetett volna fordítani (fűtés és szigetelés korszerűsítések, felújítások). Azt, hogy a szociális szférában, a gazdaságban, a diplomáciában, a közéletben, a szolgáltatásokban, egészségügyben, közbiztonságban, oktatásban stb. stb. mi történt az elmúlt évtizedekben nem ide tartozik, de szerintem könnyen belátható, hogy egy olyan hihetetlenül ritka történelmi esélyt, amit az EU jelentett az országnak és ami az összes kelet-közép-európai ország fővárosának és nagyvárosainak képében tükröződik, mi tökéletesen elpuskáztunk. Tessék megnézni Varsót, Prágát, Pozsonyt, Rigát, Tallint, Vilniust, Ljubjanát! Ezekkel a városokkal mi már nem vagyunk egy klubban. Nagyon nagyon szomorú ez.

Válaszok:
Sándor | 2022. november 15. 13:02
Sándor | 2022. november 15. 13:10

Utálom az ilyen károgást! Ha széppé akarjuk tenni a fővárost akkor valahol el kell kezdeni. (Bár véleményem szerint karácsonygergely fenéken billentése lenne az első teendő, ha eredményt akarunk elérni.)


Az a szomorú, vagy inkább felháborító, hogy politikai stallum a főpolgármesterség. Hozzá nem értő kis senkik, pártemberkék tobzódnak, holott a feladat nagyságrenddel meghaladja a képességeiket. Tarlós István legalább képzett mérnökként értett valamit hozzá. De a szociológia-büfé-ruhatár szakot végzettek, magyarul is hibásan beszélők nem alkalmasak erre. Még autót vezetni sem tudnak, de egy nagyvárost akarnak vezetni.


"szerintem könnyen belátható, hogy egy olyan hihetetlenül ritka történelmi esélyt, amit az EU jelentett az országnak és ami az összes kelet-közép-európai ország fővárosának és nagyvárosainak képében tükröződik, mi tökéletesen elpuskáztunk."
--------------------------------------------------------------
nem MI puskáztuk el, hanem Demszki Gábor aki 500 milliárdért épített egy félhossz metrót a pénzből, holott a teljes hosszra 190 milliárd volt kalkulálva. Persze ötemeletes belmagasságú állomásokkal könnyű elverni a pénzt, és így is megállapította az EU bizottsága, hogy 180 milliárdot kitalicskáztak a pénzből, magyarul elsikasztották a kivitelezők, megrendelők és mindenki aki hozzáfért a kasszához. Szóval ebből az egész város rendbe lett volna téve és egy elfuserál, félig üresen járó metró nem várná, hogy továbbvigyék a tervezett végállomásra.


Nem muszáj minden tornyot helyreállítani. A Levéltár tornya álcázott kémény volt, és nem is volt szép.


Demszky 2010-ig volt főpolgármester, azutàn Tarlós 2 ciklust töltött le, Karácsony Gergely 2019 óta főpolgàrmester. Ez alapjàn az Unióban eltöltött évekből Tarlósra jut a legtöbb. Csak Demszky-t okolni erős túlzàs (habàr szimpatizàlni vele lehetetlen). Mind a hàrman felelősek ezért a helyzetért és persze mèg sok egyèb tènyező, többek közt mi, a lakòk is. Az orszàgunk helyzetèèrt mi magunk vagyunk leginkàbb felelősek. Mi, akik egy ilyen politikai elitnek, eliteknek szavazunk bizalmat. Éshàt hogyne kàrogna az ember amikor làtja, hogy milyen àllapotban van ez a szebb napokat làtott, szètrabolt vàros ès annak lakói (persze vonatkozik ez az egész orszàgra) és közben hol tartanak szomszédaink.

Válaszok:
Sándor | 2022. november 16. 23:38

Ennek fussál neki mégegyszer!
Demszky ötször volt polgármester, vagyis 5x4 évig, azaz egyfolytában 20 évig. Tarlós csak kétszer volt főpolgármester, de tízszer annyit tett le az asztalra, mint Demszky.
-------------------------------------------------------------
Ez meg teljesen értelmetlen:
" Ez alapjàn az Unióban eltöltött évekből Tarlósra jut a legtöbb. "
Milyen Unióban eltöltött évek? Budapest főpolgármesteri székéről van szó!


Az uniós tàmogatàsokról ès azok felhasznàlàsàròl, illetve az ezt jelentő törtènelmi lehetősègről volt szó. Az Unióba 2004 -ben lèptünk be. Az azt megelőző időszakot ezèrt nem szàmítottam bele (nyilvàn kevesebb volt a felhasznàlható forràs, miközben csatlakozàsunk utàn dőlt a lóvè) ezèrt ìrtam ìgy. Tàvol àlljon tőlem Demszkyt vèdeni. Szövegèrtès. Ennyi.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó