Ferencváros egyik legszínesebb utcája a Ráday, melynek közepén, a Köztelek és a Biblia utcák között terül el a Ráday Ház. Ahogyan beszámoltunk róla, a 2019-es tűzvész után tavaly adták át a felújított – és a Markusovszky tér felől modern szárnnyal bővített – komplexumot, melyben kollégium, könyvtár, egyetemi tantermek, püspökségi helyiségek és a Bibliamúzeum egyesülnek. E sort folytatja most a Ráday utcai épületrészben a Bibliás Könyvesbolt.

Balog Zoltán püspök (jobbra) és Visky András író (balra) (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Ahogyan Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke rövid megnyitó beszédében fogalmazott, a Szentírást élővé kell tenni: át kell, hogy hassa a mindennapokat. Ehhez nyújtanak segítséget a könyvesbolt, valamint a múzeum időszaki kiállításai, így tehát nemcsak érdekes olvasnivalót talál a betérő, dea  képzőművészeti alkotásokon át is sugárzik a vallásos lelkület.

A könyvesbolt a kiállítótér felől nézve (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Persze a bolt berendezését is ennek megfelelően alakították ki, ami tökéletesen illik az új szárnyban látottakhoz: egyszerre modern és vallásos, bizonyítva, hogy a kereszténység nem valami idejétmúlt jelenség. Az előtérben például egy kreatív logó jelzi az alagsori Bibliamúzeumot: az ókori szövegekre utaló tekercs egy kereszt felé nyúlik.

A Bibliamúzeumra utaló logó (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

De a könyvesbolt plakátja is beszédes, ugyanis egy Magvetőt ábrázol, akiről az evangéliumokban is gyakran olvashatunk. A könyvek több formában is megjelennek a boltban és nem pusztán eladó tárgyakként: a szekrények tetejét így faragták ki és a csempét is egy nagy nyitott könyv díszíti. A reformátusság ezenkívül a csillag alakú falipolcban is megjelenik. Gondoskodtak a kényelemről is: a könyveket fotelekből tudjuk lapozgatni.

A Bibliás Könyvesbolt plakátja (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Csupán egy üvegfal választja el a boltot a galériától, melyben tárlat is fogadta a megjelenteket. Az esemény egyúttal a tizedik, jubileumi kiállítás megnyitójaként is szolgált, melynek címét József Attila Érik a fény című verséből vett idézet adta: „Ívlámpák vagyunk egymás szívei fölött.”

Csillag alakú falipolc a könyvesboltban (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Noha egyetlen helyiség, annak két hosszanti falán gazdag és változatos anyagot tudtak bemutatni, köztük olyan festők alkotásaival, mint Patkó Károly vagy Scheiber Hugó. Tímár Gabriella, a Bibliamúzeum igazgatója – aki az időszaki tárlatok felelőse is – a fény szerepét hangsúlyozta: legyünk mi is ívlámpák, és világítsuk be a környezetünket! A eseményt Bagdán Zsuzsanna újságíró szakmai megnyitója és ifj. Babindák István klarinétjátéka zárta.

A Bibliamúzeum időszaki kiállítótere (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A Köztelek utcával párhuzamosan futó terem egyébként nem nagy, de a kiállított tárgyakon túl is rejt érdekességeket: innen nyílik lejárat az alagsorban elhelyezkedő Bibliamúzeumba, a bolttal átellenes végében pedig a híres Ráday-gyűjtemény könyveiből tekinthetünk meg egy válogatást. Könyvek egyébként már az épület előcsarnokában is láthatók, igaz azok nem több száz évesek, de ettől függetlenül üvegajtós tárolókban sorakoznak. Tulajdonképpen modern díszek ezek.

Az előtérben lévő könyvek (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Ahogyan a Ráday Ház új szárnyát, úgy a most elkészült helyiségeket is átjárja tehát a fény. Érdemes megnézni, de persze elmerülhetünk a bolt kínálatában vagy a festmények szemlélésében is. A kiállítás a bejárat melletti molinó szerint december 16-ig látogatható.

A nyitóképen: A Ráday Ház főbejárata (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)