Bár mostanában Budapesten is lelassult az élet, meg azért nem állt: a Nemzeti Hauszmann Program megkezdett munkái a budai Várban folytatódnak. Javában zajlik többek között az Ybl-támfal, a Mátyás kútjának felújítása és a Szent György tér zöldítése, de dolgoznak a Csikós-udvar tereprendezésén és akadálymentesítésén is. 

Mátyás kútján kívül még egy szökőkút megújul. Ez a Halászó gyerekek kútja, Senyei Károly 1900-ban felállított alkotása, amely a Budavári Palota mai „A” épületének Duna felőli homlokzata előtt állt, nem messze a Habsburg-kaputól. A víz azonban az utóbbi években már nem csobogott benne, mivel szigetelési gondok mellett régi szivattyúja is felmondta a szolgálatot. Az időszerűvé vált rekonstrukciót nemrég a Nemzeti Hauszmann Program keretében kezdték meg. A kút felújításáról Csányi Szabolcs restaurátor és Deák Zoltán, a Várkapitányság építésze számolt be a Pestbudának. 

Akár Mátyás kútjánál: a bronz megtisztul, a patina megmarad

A jelenleg zajló munkálatok során az eredeti, Hauszmann-kori állapotok visszaállítását tűzték ki célul a Várkapitányság munkatársai. Ennek megfelelően a kút is visszakapja régi formáját. Új, vízzáró vasbetonból készülő medencéje és az azt körbevevő kemény mészkő szegély az eredeti nagyságúra, mai átmérőjének mintegy kétszeresére nő, és ehhez kapcsolódóan magasabb terméskő talapzatra kerül az abban elhelyezkedő, patinamegőrző felújításon áteső szoborcsoport is. 

A bronzszobrok rekonstrukciója a Mátyás kútjánál alkalmazott módszerrel történik. A Hunyadi udvar monumentális szökőkútjához képest azonban Senyei Károly alkotásánál van egy jelentős könnyebbség: be lehet bújni a szoborcsoport belsejébe, így a hibák könnyebben észrevehetők és javíthatók.


A szökőkút a felújítás előtt (Fotó: Ludmann Mihály/pestbuda.hu)

A jókora harcsával küzdő két fiú és az őket nevetve néző kislány gúla alakba rendezett kompozícióján pedig akad is munka bőven: a háború után a szobrok alkotóelemeit összetartó bronzcsavarokat acélra cserélték, amelyek idővel elrozsdásodtak, ezeket most bronzra váltják. Pótolják a kislány copfjának hiányzó masniját, és begyógyítják a szobrokon lévő kisebb lyukakat, repedéseket is. Ezt követően patinamegőrző tisztításon esik át az alkotás: a bronzot védő zöld ásványréteget természetesen itt sem távolítják el, a szennyeződéseket és a vízkövet viszont igen.

Rendezett környezetbe helyezik vissza a szökőkutat

A helyreállított díszkút környezetét is átrendezik, mely a Hauszmann-kori állapot visszaállításának megfelelően fog történni. A felújítást a Várkapitányság kiterjesztette a kút közvetlen környezetére is, amely magába foglalja a kutat két oldalról körülvevő zöld felület megújítását, a térkő burkolat felújítását, a köz- és díszkivilágítás kiépítését, valamint a terasz alatt található teljes közműhálózat felújítását. A szökőkút eredeti méretűre növelt medencéje a jelenlegi magaságyások helyett, így a hauszmanni elképzelésnek megfelelően földszíni növényágyak közé kerül.

Az egész kompozíciót a Habsburg-kapu tengelyébe helyezik vissza, úgy ahogyan eredetileg is volt. (A háborút követő palotarekonstrukció során ugyanis mind a kutat, mind pedig az azt két oldalról kísérő növényágyakat átalakították). A növényágyakba a korabeli fotók és a jelenlegi éghajlati körülmények figyelembevételével kiválasztott virágokat és cserjéket ültetnek, a közepükre pedig füvet telepítenek.

A Halászó gyerekek kútjának helye a Budavári Palota teraszán a hetvenes években kialakított magaságyásokkal. A szökőkúttal együtt a környezet is megújul (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szökőkút eddig is zárt vízrendszerű volt, s ez a tulajdonsága a jövőben is megmarad, szivattyúja, az ahhoz csatlakozó tisztítóberendezések azonban teljesen újak lesznek. A Halászó gyerekek kútja a Mátyás kútjához hasonlóan hálózati vízzel üzemel majd, hiszen – ahogy korábbi cikkünkben már kifejtettük – a bronzot és a követ ez jobban kíméli, mint a desztillált víz.

Átalakuló környezet: a Halászó gyerekek kútjának helye, háttérben a Sándor-palota elé felvezető Habsburg-kapu (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Többszöri költözés után eredeti helyére kerül vissza

Az eredetileg 1900-ban, Senyei Károly tervei szerint elkészült kutat élete során többször is költöztették. A II. világháború során, 1944-ben megsérült, majd 1955-ben úgy döntöttek, hogy nem az eredeti helyén, hanem a Rákóczi téren állítják fel újra, az ostrom során megsemmisült Négy évszak kút helyén (amely Ybl Miklós és Mátrai Lajos munkája volt). Két évvel később, 1957-ben véglegesen fel is állították a téren, ám az eredetinél jóval kisebb kútmedencével. Itt egészen 1976-ig állt, ekkor szállították vissza a Budavári Palota előtti, felújított teraszra, ám eredeti helyénél kissé odébb helyezve. A kút ott állt egészen a közelmúltig, ahonnan a jelenlegi újjáépítés miatt szállították el, és ahova a rekonstrukciót követően kerül vissza.

A kút az eredeti helyén, az eredeti medencével az 1930-as években, háttérben Savoyai Jenő lovas szobra (Fotó: FSZEK Budapest-képarchívum)


A szökőkút az 1955-ös „próbaáthelyezés” idején a Rákóczi téren (Fotó: Béke és Szabadság hetilap, 1955. augusztus 10.​)

A Halászó gyerekek kútja sokat szenvedett alkotás, történetében kiemelkedő jelentőségű a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló újítás, amelynek eredményeképp Senyei Károly munkája gyakorlatilag eredeti formájában épülhet újjá. 

Reméljük, hogy felállítását követően még sok-sok évtizedig gyönyörködhetünk a működő szökőkút szépségében.

Nyitókép: A Halászó gyerekek kútja