Budapesten 2021-ben is számos nagy építkezést kísérhetünk végig. Olyan, általában városképi, történelmi-kulturális vagy éppen közlekedési szempontból jelentős épületek felújítását, bővítését, építését vagy újraépítését, amelyek nemcsak a budapestiek, hanem minden látogató számára jelentősek lehetnek. Ezek közük több olyan akad, amely egész környezetére hatást gyakorol; gyökeresen változtatja meg a környék hangulatát. 

Mivel a főváros épített örökségének jókora része található a budai Várban, itt több építkezést is végigkísérhetünk az év folyamán, amelyek többsége a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül készül.

Budavári Palota, Szent István-terem

A palota déli összekötő szárnya jelenleg még háló mögött rejtőzik, benne az újjáépülő Szent István-teremmel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egyik legjelentősebb beruházás a Budavári Palota felújításának előfutáraként is tekinthető munka: az egykori királyi rezidencia déli összekötő szárnyának rekonstrukciója. A palota mostani E és F szárnyát összekötő nyaktag és az abban található, szintén rekonstrukció alatt álló Szent István-terem az elmúlt évtizedek egyik legnagyszabásúbb helyreállítási feladata, amelyen ma is számos iparművész dolgozik éppúgy, mint egykor. A terem átadását idén augusztus 20-ra tervezik. 

József főhercegi palota

A József főhercegi palota az eredeti külsejével épül vissza legszebb belső termeivel együtt, többi helyisége viszont kortárs iroda lesz (Látványterv: Várkapitányság Nzrt.)

Idén kezdődik a Szent György téren egykor álló József főhercegi palota újraépítése is, amely külsejét tekintve az eredeti, 1968-ban lebontott főúri lakot idézi majd, és a legszebb, a nagyközönség számára is megtekinthető belső terei is eredeti formában épülnek újjá, a többi helyisége kortárs iroda lesz. Rekonstruálják a palotához tartozó kertet és istállót, valamit az épület díszes kerítését is.

Honvéd Főparancsnokság

A Honvéd Főparancsnokság eredeti magasságban és külsővel épül vissza, déli része azonban kortárs bővítést kap (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Szent György utca túloldalán is nagyszabású munka kezdődik meg idén: az egykori Honvéd Főparancsnokság épületének újjáépítése, az eredetihez hű külsővel. A palota déli szomszédját, a II. világháború után több ütemben lebontott Honvédelmi Minisztériumot viszont nem rekonstruálják, helyette a Főparancsnokság épülete dél felé egy kortárs bővítést kap majd. A ház a jövőben kiállítótérként és látogatóközpontként működik, a Várba látogatók és a Budavári Palotába igyekvők számára.

 A Vöröskereszt Egylet volt székháza


A Vöröskereszt Egylet székházának épült palota rekonstrukciója a háborús pusztítással összevetve (Látványterv: Várkapitányság Nzrt.)

A Főparancsnoksággal srégen szemben, a Dísz tér túloldalán a feltárási munkák végeztével elkezdődhet az egykori Vöröskereszt Egylet volt székházának a rekonstrukciója (az épületben egykor a horvát–szalvón–dalmát minisztérium, majd a Külügyminisztérium is működött). Az új ház külsőleg az 1946-ban lerombolt eredetit követi majd, a belső terek viszont kortárs stílusban készülnek el.

Fehérvári rondella, Várgarázs III. 

A Fehérvári rondella és a körülötte tervezett kert az alatta épülő Várgarázzsal a Várkapitányság látványtervén 

Szintén az év során kezdődik a budai Vár Fehérvári rondellájának újjáépítése és környezetének rendezése. A bástya mellett, a föld alatt, de a várfalon kívül megépül a Várgarázs III., amely fölött, az elhagyatott kis park helyén az egykori nyugati várkertek szellemében olyan kert készül, amely egyfajta skanzenként a budai szőlőművelést és gyümölcstermesztést mutatja majd be.

A Szentháromság téri Pénzügyminisztérium

A Szentháromság téren javában zajlik a Pénzügyminisztérium régi-új palotájának rekonstrukciója (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Idén is folytatódik a Szentháromság téren álló egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium palotájának újjáépítése is, amely eredeti magasságát, tornyait és díszítményeit kapja vissza, nagyobbik, északi belső udvarán, a lebontott korábbi irattár helyén pedig kortárs, üveghomlokzatú bővítést kap. Az építkezés elkészülését és a minisztérium költözését 2023-ra tervezik.

A volt Burg Hotel a Szentháromság téren

A 2019-ben bezárt Burg Hotelt a Nemzeti Bank alapítványa újítja majd fel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Szentháromság tér 7–8. alatti, hetvenes években épült házat a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítványa vásárolja meg. Az alapítvány közlése alapján az épület valószínűleg oktatási, kulturális célokat szolgál majd a vele szemben lévő, Bölcs Vár néven működő régi Budai Városházához hasonlóan, amelyet szintén a jegybank alapítványa újított fel. 

Úri utca 72.

A föld alatti pincerendszeréről és trezorjáról ismert ház a jegybank oktatási központjaként nyílik meg idén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A hatalmas föld alatti trezortermeiről ismert épületet szintén a jegybank alapítványa, a PAIGEO, majd később utódja, a PADME alapítvány újította fel. A házban, amelynek pincetrezorjaiban a háború alatt az ország aranytartalékának egy részét is tárolták, 2021. első felében nyílik meg a Nemzeti Bank oktatási központja.

Magyar Nemzeti Levéltár

A Levéltár Bécsi kapu téri palotája is visszakapja jellegzetes tornyát, és nyugati felén megépítik az eredeti terveken is szereplő épületszárnyat, amelynek megépítése annak idején elmaradt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Viszonylag friss hír, hogy újjáépítik a Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületének eredetileg kéményként szolgáló, 75 méteres tornyát, valamint nyugat felé, az idén lebontott egykori Teherelosztó telkének egy részén bővítést is kap az épület. Az új épületszárny az eredeti, Pecz Samu jegyezte tervekben is szerepelt, így külsejét tekintve teljes mértékben illeszkedik a levéltár meglévő tömbjéhez.

Országos Villamos Teherelosztó

Itt, a Teherelosztó tavaly lebontott épületének helyén készülne el a historizáló homlokzatú kortárs épület, ám a szomszédos Levéltár bővítése felülírhatja a tavalyi terveket (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Levéltár nyugati szomszédja, a tavaly lebontott volt MAVIR-székház helyén a tavalyi tervek szerint egy kortárs anyagokból készülő, de a Nándor utca felé historizáló homlokzatot mutató épület készült volna. A Levéltár nemrég bejelentett bővítése azonban ezt várhatóan felülírja, annak új szárnya ugyanis elfoglalja majd Teherelosztó egykori telkének Anjou-bástya felé eső felét. Hogy a fennmaradó, Nándor utcai telekrészt végül beépítik-e, egyelőre nem tudni.  

Néprajzi Múzeum

Már az üvegtáblákat erősítik fel az új Néprajzi Múzeum íves épületére a Városliget szélén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Sok építkezés zajlik a Városligetben és környékén is. Az Ötvenhatosok terén épül a Néprajzi Múzeum első, kifejezetten az intézmény céljaira készülő épülete. A magyar mérnökök által jegyzett világszínvonalú ház részben a föld alatt helyezkedik majd el, tetején és körülötte park és közösségi tér lesz, és helyén maradt az 1956-os emlékmű is. Az épület várhatóan jövőre, azaz 2022-re készül el.

Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza épületét geotermikus energia fűti majd, hűtéséről pedig a közeli Műjégpálya fog gondoskodni (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Magyar Zene Háza viszont már az idei év végére elkészülhet. A lepusztult és kihasználatlan városligeti BNV-épületek helyén épülő ház egyszerre lesz előadóhely, kiállítótér és oktatási központ. A környezetéhez méltó módon klímabarát épület fűtését geotermikus energia, hűtését pedig a Városligeti Műjégpálya szolgáltatja majd.

A Biodóm, avagy a leendő Pannon Park az Állatkertben

A hatalmas szappanbuborékra emlékeztető Biodómban a pannon ősvadon állat- és növényvilágát nézhetjük majd meg (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Állatkert területén, az egykori vidámpark helyén épül 2017 óta Budapest egyik legnagyobb épülete, a Kárpát-medence ősi növény- és állatvilágát bemutatni hivatott Biodóm, vagyis a leendő Pannon Park. Az óriási üvegházra emlékeztető épületet eredetileg 2020 végén kellett volna átadni, de az egyre növekvő költségek miatt az építkezés tovább húzódik, az átadásra valószínűleg újabb éveket kell még várnunk.

Az Igazságügyi Palota, avagy a Kúria a Kossuth téren

Az Igazságügyi Palotába a Kúria költözik vissza, miután az épületet felújították. A munkálatok idén kezdődnek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Kossuth téren, az Országházzal szemben indulhat a Hauszmann Alajos tervezte Igazságügyi palota felújítása, amelyben évtizedekig a Néprajzi Múzeum vendégeskedett, a jövőben azonban visszakapja eredeti funkcióját, és újra a Kúria, vagyis a legfelsőbb bíróság otthona lesz. A házat ennek megfelelően, a Steindl Imre Program keretében alakítják át. 

Földművelésügyi Minisztérium

A Földművelésügyi Minisztérium épületét félig lebontják, majd újraépítik, műemléki szempontból fontos részei azonban megmaradnak, és elbontott homlokzati díszeit is visszakaphatja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Szintén a Steindl Imre Program részeként építhetik át az agrártárca székhelyét, amelyen a most tervezetthez mérhető felújítás még soha nem történt: a házat ugyanis részben lebontják, majd újraépítik, csak műemléki szempontból értékes részei maradnak meg eredeti anyagukban. A tervek szerint a Kozma Ferenc utcai szárny alá mélygarázs is épül, amelyet a szomszédos Kúria dolgozói is használhatnak majd. 

Az Országgyűlés irodaháza a Balassi utca 15. alatt

Az Országgyűlés Balassi utcai, sárga téglás irodaházában alakítják ki a mindenkori házelnök rezidenciáját. Az épületből fűtik a Parlament épületét is, az Országházon ezért nincsenek kémények (Fotó: Both Balázz/pestbuda.hu)

Az Országgyűlés Hivatalának tulajdonában álló ház udvarán van az Országház hőközpontja, innen fűtik a Parlamentet. A ház a Steindl Imre Program keretében visszanyeri eredeti tetőzetét és homlokzati díszeit, a jövőben pedig itt kap helyet a mindenkori házelnök rezidenciája, valamint az Országgyűlési Őrség is. 

Lánchíd

Reméljük, hamarosan elkezdődhet a főváros egyik szimbólumának felújítása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Budapest évek óta rossz állapotban lévő szimbólumát korábban a Váralagúttal együtt újították volna föl, a legutóbbi tervekben azonban már csak a híd felújítása szerepel. Noha a hídfelújításra továbbra sincs sem győztes pályázat, sem végső terv. Mivel kiemelten fontos építményről van szó, a rekonstrukció hamar elkezdődhet, amint megvan a konkrét, győztes ajánlat és a kiviteli terv. 

M3-as metró

Az M3-as metró Klinikák állomása a felújítás előtt (Fotó: BKV Zrt.)

Idén is folytatódik az ország legforgalmasabb vasúti rendszerének felújítása, annak középső és egyben legrégebbi, belvárosi szakaszával. A munkák során a vasúti pálya és a műszaki berendezések mellett az állomásokat is újjáépítik, kivéve a két ideiglenes végállomást, a Nagyvárad teret és a Lehel teret, ezeket ugyanis majd csak a felújítás után külön újítják föl. 

Citadella

A Citadella mellett felújíthatják a Szabadság-szobrot is. Az egykori erődben múzeum nyílik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Gellért-hegy tetején álló, mintegy 170 éves erődöt építése óta először újítják fel átfogóan. A 2020-ban kezdődött munkák során megtisztítják a falakat és pótolják a hiányokat, mállásokat, eközben folyamatosan zajlik a régészeti feltárás is. Első ütemben a Citadellát és környezetét újítják fel (várhatóan 2022-ig), majd ezt követően, egy év alatt valósítják meg az erőd Szabadság-szoborhoz közelebb eső részében a magyar szabadságküzdelmeket bemutató múzeumot. 

Operaház

Az Operaház felújítása a tervek szerint az idei év végére fejeződik be (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Folyamatosan zajlik a Magyar Állami Operaház felújítása is. Az Ybl Miklós tervezte Andrássy úti palota kívül-belül teljes rekonstrukción esik át, megtisztítják a homlokzatot és restaurálják annak díszeit, újraépítik a tetőzetet, felújítják a belső tereket, teljesen új gépészeti és elektromos rendszert alakítanak ki. A nagyszabású felújítás a tervek szerint idén év végéig befejeződik, így az Opera a 2021/2022-es évadához az Erkel Színház és a tavaly átadott Eiffel Műhelyház mellett régi-új játszóhelyét is használhatja majd.

Drechsler-palota

Szállodaként születhet újjá az Operaház szembeszomszédja, a balettintézet volt épülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Hosszú elhanyagoltság után rendeződhet végre az Operaházzal szemben álló, Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Drechsler-bérpalota sorsa is. A sokak számára az Állami Balettintézet egykori otthonaként ismert, ám eredetileg a MÁV Nyugdíjintézet bérházának épült palota 1997-es magánkézbe kerülése óta most áll legközelebb ahhoz, hogy valóban fel is újítsák. A 2017-ben készült tervek alapján megvalósuló, tavaly év végén új lendületet kapó beruházás során, a műemléki rekonstrukciót követően W Budapest néven, a W Hotels Worldwide szállodalánc tagjaként születik újjá a ház. 

Iparművészeti Múzeum

Az Iparművészeti Múzeum a műemléki rekonstrukciója mellett új szárnyépülettel bővül, de felújítása még évekig tart (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szintén Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Iparművészeti Múzeum felújítása 2021-et is végigkíséri majd. A lechneri szecesszió egyik legpompásabb alkotását kívül-belül gondos és aprólékos munkával restaurálják, emellett megépül a múzeum Hőgyes Endre utcai szárnyépülete is, amely már az eredeti terveken is szerepelt, elkészülése azonban majdnem 130 évvel a többi rész után valósulhat meg. A munkálatok befejezése még éveket vesz majd igénybe.

Postapalota

A kívülről már felújított egykori Postapalotában más funkciók mellett a Nemzeti Bank pénzmúzeuma kap majd helyet, a toronyban kilátó lesz (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Még idén elkészülhet a Sándy Gyula tervei alapján épült, Széll Kálmán téri volt Postapalota felújítása. A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló, kívülről már felújított házban többféle funkció is helyet kap majd: pénzmúzeum, irodák, mélygarázs, a Telekom telefonközpontja, valamint a tornyában a múzeumhoz tartozó kilátó is. A Buda Palotára keresztelt ház mellett épül egy gyalogosátjáró is a Várfok utca irányába, ahonnan bejáratot nyitnak az épületbe is.

Nyugati pályaudvar

A felújítás alatt álló Nyugati pályaudvar becsomagolt homlokzata. Az épület idén nyár végén nyílhat meg újra a forgalom előtt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyár végén nyithatják meg az utazók előtt a Nyugati pályaudvart, amelynek végsőkig leromlott állapotú, ementáli sajthoz hasonlítható tetőszerkezete az elmúlt években szinte akadálytalanul engedte át a vizet. Az emiatt elázott belső falakat is be kellett vonni a felújításba, és kicserélni 75 ablakot és ajtót, amelyeket szintén a csapadék tett tönkre. A felújítás során kicserélik az utastájékoztató rendszert is, és új padokat is kap a pályaudvar.

Keleti pályaudvar

A Keleti pályaudvar aluljárószintjén új pénztárcsarnok készül (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Szintén nyár végéig tervezik elkészíteni a Keleti pályaudvar új pénztárait az állomás aluljárószintjén, a jelenlegi belföldi pénztáraknál. A jövőben a kicsit több mint 1500 négyzetméteres helyen fognak működni a bel- és külföldi pénztárak és az információs iroda is.

Budapesti Atlétikai Stadion

A tervek szerint ilyen lesz a IX. kerületben épülő atlétikai stadion (Látványterv: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.)

Tavaly év végén a volt VITUKI-toronyház bontásával a gyakorlatban is megkezdődött a Budapesti Atlétikai Stadion építése. A IX. kerületi ipari terület helyén egy olyan stadion épül majd a 2023-as atlétikai világbajnokságra, amely később tömegsportrendezvények céljaira is felhasználható lesz. A 14,5 ezer fix, valamint a vébé idejére majd 23 ezer mobil ülőhellyel bővített aréna környezetét is rendezik, nyilvános parkká alakítják.

Népligeti kézilabda-aréna

A népligeti kézilabda-arénának idén el kell készülnie, hogy kipróbálhassák a 2022-es vébé előtt (Látványterv: mksz.hu)

Mindeközben javában zajlik az új, 20 ezres befogadóképességű kézilabdacsarnok építése a Népliget mellett. A 2022-es, magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő arénát 2021 végén át kell adni, hiszen az Európai Kézilabda-szövetség még az Eb előtt szeretne próbameccseket rendezni benne.

Blaha Lujza tér


Ilyennek tervezik a felújított Blaha Lujza teret (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Idén kezdődhet meg a Blaha Lujza tér várva várt felújításának első üteme. A tér teljesen új burkolatokat és köztéri székeket kap, felújítják az aluljárót, lesz szökőkút és vízijáték is. Az első, kormányzati támogatásból megvalósuló ütemet követően, a második etapban fővárosi pénzből folytatódhatnak a munkák. A teljesen elkészült téren a jelenleginél több növény és egy kulturális pavilon is helyet kap majd.

Mol-székház

Jelentősen megváltozatja majd a környék látképét a Mol 120 méter magas toronyháza (Látványterv: budapart.hu)

Elképesztő sebességgel épül a Mol új székháza a Rákóczi (Lágymányosi) híd budai végénél. A várhatóan 2022-re elkészülő „Mol Campus” legjellemzőbb eleme az a 120 méter magas toronyház lesz, amely miatt a főváros egy évszázados építési hagyománynak mondott búcsút (korábban 96 méternél, az Országház és a Szent István-bazilika magasságánál nagyobb épület nem épülhetett Budapesten). Elkészülte után a nagyszabású irodaház-komplexum ad majd otthont a magyar olajtársaságnak.

Visszakaphatják kupoláikat és elpusztított díszeiket a budapesti épületek

A Vécsey utcai épület az elsők között kaphatja vissza most még hiányzó kupolaszerű manzárdtetőzetét (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Első körben három, városképi szempontból kiemelkedő jelentőségű épület kaphatja vissza elbontott tetődíszeit, a Nemzeti Vértanúk emlékműve mögött, a Vécsey utca 4. – Vértanúk tere 2. – Nádor utca 31. szám alatt lévő ház, az ELTE központi épülete az Egyetem tér 1–3. szám alatt és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gellért tér 4. szám alatti épülete. Ezeken kívül 2021. március 31-ig elkészül egy központi nyilvántartás is azokról az építészeti, városképi értéket hordozó, korábban megsemmisült, helyreállítandó tetőidomokról és egyéb jelentős épületdíszekről, amelyeket Budapesten (és az országban) program keretében a jövőben terveznek újjáépíteni. 

Épül a Testnevelési Egyetem új campusa

A Testnevelési Egyetem Alkotás utcai új épületének látványterve (Forrás: tspc.hu)

Tavaly szeptember óta tart a Testnevelési Egyetem (TE) új campusának építése a XII. kerületi Csörsz utcában. A területen helyet kap majd egy 1500 fős multifunkciós sportcsarnok, egy atlétikai és egy futballpálya, valamint két teniszpálya is. Az egyetem Alkotás utcai, szintén újonnan épülő épületeiben pedig a 400 fős kollégium mellett uszoda és lőtér is készül. 

A volt Budai Polgári Casino – Krisztina tér 1.

Az I. kerület kulturális központjaként újjászületett épület 2019-ben kezdődött felújítása során visszakapta jellegzetes sarokkupoláját, belső díszeit és küldő díszeinek egy részét. A ház belső udvarát pedig lefedték, hogy több helyet nyerjenek az épületben megnyíló Márai Sándor Kulturális Központnak. 

A volt Budai Polgári Casino Krisztina téri épületében az I. kerület kulturális központja nyílik meg (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Milyen építkezések várhatók még?

Több olyan építkezésre is érdemes lesz figyelni idén, amelyek egyelőre még csak előzetes terveken vagy elképzelések formájában léteznek. Ilyen a Közlekedési Múzeum új, jelenleg még tervezés alatt álló épülete, amely a hajdani Északi Járműjavító területén épülhet majd fel. Az intézményhez kapcsolódik a 130 éves Kelenföldi vasútállomás tervezett felújítása is, amelyben a jövőben terepasztalokat és vasútmodelleket bemutató kiállítóhely nyílik. 

Érdemes lesz figyelemmel kísérni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusfejlesztését is, amely a Magyar Rádió egykori, Nemzeti Múzeum mögött lévő épületeibe költözik majd be. Jelenleg még az igények felmérése folyik, ám a munkák során egészen biztosan felújítják majd a területen álló Károlyi- és Esterházy-palotákat, valamint a Rádió Bródy Sándor utca 5–7. alatti ikonikus épületét, és könnyen lehet, hogy új házak is készülnek majd. 

A lista hosszú, ám egészen biztos, hogy a felsoroltakon túl sok más, műemlékvédelmi, városképi, közlekedési vagy más szempontból jelentős épület megújulása kezdődik el az idei évben, amelyekről beszámolunk majd magazinunk virtuális hasábjain. 

Nyitókép: az Igazságügyi Palota épülete a Kossuth téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)